Nagykiállítás mutatja be Veszprém egyedi értékeit


2024.02.10 - Balatonica
veszprém 1900

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával az elmúlt évben mindenestül megszépült a 100 éves műemlék-épület, a Laczkó Dezső Múzeum. Február 29-én vadonatúj állandó kiállítással várnak.




A Laczkó Dezső Múzeum országosan védett műemlék-épületének kiállítóterei, belső helyiségei 2023-ban teljesen megújultak. Arról nem beszélve, hogy a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik legfontosabb képzőművészeti eseménye, az „Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi” című kiállítása is itt nyílt meg - jelképesen a Múzeumok Éjszakáján. Az Egry-életmű bemutatása jelentős sikert aratott - olyannyira, hogy a tárlat az eredetileg tervezettnél hosszabban, február 18-ig tart nyitva (a záró hétvégén izgalmas finisszázs programsorozattal készülnek). Az időszaki kiállítást tavaly 18.000-en látták, ami több mint kétszerese a múzeum eddigi bármely időszaki kiállításnak. A sikeres évet jellemzi, hogy a külső helyszínek kiállításai összesen több, mint 38 ezer látogató tekintette meg.

A múzeum közvetlenül ezután, február 29-én megnyíló teljesen új állandó kiállítása izgalmas fejezetet nyit a múzeum életében, előtérbe kerül Veszprém városa és a történetét célzó kutatások, illetve programok. A konkrét látnivalókról a későbbiekben mi is be fogunk számolni.

 

Szent István völgyhíd és a Szent László templom a Benedek-hegyről nézve (Fortepan/Kurutz Márton)

 

Forrás: veszprembalaton2023.hu, Fotó: FORTEPAN / Kiss László (1910)

KAPCSOLÓDÓ

>> A BALATONI MÚZEUM TERVEI AZ ÚJ ÉVRE

>> FEBRUÁRBAN NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL LESZ VESZPRÉMBEN