Ősi pörkölt és történelmi táncok: Tomaj májusi lakomája


2024.04.17 - Balatonica
koccintás sörrel

Látogassatok el Badacsonytomajra 2024. május 3-án, pénteken, hogy ott a középkori életformáról és gasztronómiáról tanuljatok, majd május 4-én, szombaton a Tájház udvarba és a Fő utcába a Tomaj vezér udvarában tartandó mulatságra és vásárba!




Hagyományteremtő szándékkal hívták életre Badacsonytomajon a város I. Tomaj Lakomáját, egy Magyarországon teljesen egyedülálló történelmi- és gasztrofesztivált! Az esemény 2 napja alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részt vehetnek középkori lakomán, lovasíjászati és harcászati bemutatón, jelmezes felvonuláson, valamint megelevenedik Tomaj jurtája és háztartása, egybekötve egy korabeli vásárral! A régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthatunk: agyag edények, nemezelés, lábbeli készítés, kovácsműhely, íjkészítés, korabeli viseletek, ötvösmunkák, kerámiák, bőrdíszműves. A termékek megvásárolhatóak is lesznek.

Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokaságával vár az I. Tomaj Lakomája! Ha érdekel, hogy milyen ízű lehet a kumisz, ennél áldost (a gulyás őse) és kóstolnál üstönyt (az ősi pörkölt), esetleg nyárson sült ürü-, valamint vaddisznócombbal űznéd el éhséged, akkor a fesztiválon erre is lehetőség adódik! Az Etyeki Sörmanufaktúra kifejezetten erre az alkalomra elkészíti a fesztivál exkluzív Tomaj nevű sörét, a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borával, a Férhezli család pedig természetes alapanyagú szörpökkel készül a vendégek fogadására és itatására! Továbbá sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével, korabeli táncok tanulásával is várják az érdeklődőket!

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak. Színpadra lép a Hollóének Hungarica és a Bordó Sárkány együttesek. Az esemény ingyenesen látogatható! Badacsonytomaj! A város, ahol a kutúra partot ér!