Régi sváb csemegék a Bakony szívében


2024.02.04 - Balatonica
tojás és sós kifli

A bakonyi falvak régi sváb ételkülönlegességei között találjuk a borlevest, a dödöllét, húsos gombócot, bodzás palacsintát, vagy a smarnit, azaz császármorzsát. A Bakony ékkövei projekt rátalált az egészen rendkívüli véres sterc receptjére is, amit Bakonynána lakosai örökítettek át nemzedékről nemzedékre.




Bakonynána egy olyan kistelepülés a Bakony szívében, amelyet a távolabbról érkező látogatók főként az Országos Kéktúra útvonaláról, illetve már a római korban meglévő fürdőjéről ismerhetnek. A vidéknek jellegzetes földje igen kedvez a káposztának és a burgonyatermesztésnek, ráadásul az ezekből készült finomságok változatossága, az elkészítési módjaik nagyban különböznek más falvakétól. Az egykori kitelepítések, a bányászlét, az anyagi háttér, és a helyi ízlés is nagyban befolyásolta a híres bakonynánai ételek sorsát, amelyet az érdeklődők évről évre végigkóstolhatnak a híres gombócfesztiválon.

Talán mind közül a legkülönb a véres sterc névre hallgató laktató finomság, amelyre a Régi sváb ételek Bakonynánáról című receptkönyvben lelt rá Keszey Judit, aki a Bakony ékkövei! VEB-projekt keretében kutatta a bakonyi település sváb múltját és jelenét. A levágósorba került baromfi véréből kikevert harapnivalót előszeretettel fogyasztották böjtben vagy akár állatvágások idején. Íme a hozzávalók és az elkészítés módja: 2 dl gríz, gyűszűnyi só, egy baromfi (liba,kacsa) felfogott vére, 1 dl tej. A hozzávalókat alaposan összekeverjük és rövid ideig állni hagyjuk, hogy a gríz megdagadjon. Forró zsírra öntjük. Gyakori keverés mellett kb. 5-10 percig pirítjuk.

 

FORTEPAN: Pinszk, lengyel piac, 1934, Boyd Luise Arner

 

A projekt 2022 nyarán kezdődött. A kiválasztott településeken (Bakonynánán, Nagyesztergáron, Borzaváron és Jásdon) négy-négy fiatal kutató kapott lehetőséget arra, hogy terepmunkát végezzenek. A vizsgálati szempontok kiterjedtek a hely- és mikrotörténetre, gasztronómiára, tánc- és népművészeti hagyományokra, a természeti- és épített környezetre, a környezetvédelemre és fenntartható fejlődésre, a társadalmi mobilitásra, helyi identitásra és ezek kapcsolatára. A feldolgozás azóta zajlik, többek között elkészült egy 16 részes videósorozat is Életek és ételek címmel.

 

 

Forrás: helloVEB, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJJÁÉLESZTIK A TOLLFOSZTÁS NÉPI HAGYOMÁNYÁT

>> ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK A BAKONY-BALATON RÉGIÓBÓL