Sosem látott madár került lencsevégre


2022.11.06 - Balatonica
négy kanadai daru repül

Egyre több mifelénk korábban sosem látott vándormadár bukkan fel a magyar tájakon. A változó éghajlatnak köszönhetően a vándormadarak jól bejáratott útvonalai is változóban vannak. Így eshetett meg, hogy a napokban kanadai darut kaptak lencsevégre a Hortobágyon, vélhetően a legelső példányt, aki valaha erre járt.




A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közlése alapján egy kanadai darut figyeltek meg a több ezernyi éjszakázásra behúzó szürke daru között a Hortobágyon. Ez a madárfaj eddig még nem került távcső elé hazánkban, így a 425. fajként gazdagítja a magyar madárfaunát.

A Berek.hu beszámolója szerint több tucatnyi madármegfigyelő érkezett a helyszínre a hír hallatán, így egészen jó felvételek készültek a szenzációs felfedezésről. A kanadai daru máskülönben Szibéria északkeleti részén és Észak-Amerika északi részén költ, telelni levonul egészen Mexikóig. Mocsarak és nedves rétek lakója. A törvényes védelem ellenére a déli populációkat még mindig a kihalás veszélye fenyegeti.

Legutóbb idén szeptember 22-én figyeltek meg egy hasonló madarat Finnországban; a megtaláló Jounni Riihimaki már 14 éve követi a faj felbukkanását az északi országban. Azt, hogy a most hozzánk látogató példány ez a finn madár-e vagy az amerikai, esetleg az ázsiai állomány elkallódott képviselője, gyűrű hiányában megmondani nem lehet.

A madártani források arról is beszámolnak, hogy húsz éve nem volt annyi daru a Hortobágyon, mint tavaly ősszel. Szakemberek megfigyelése szerint teljesen megváltozott a darvak viselkedése. Tavaly már szeptemberben megérkeztek a darvak a Hortobágyra, október elejére pedig már százezres nagyságrendben figyelték meg a madarakat ugyanitt. December elején még mindig ötvenezer madár éjszakázott a Fehér-tónál, Szegedtől északra. A változó időjárás egyre több északi vendéget terel hazánkba, így egyre több ragadozómadár tűnik fel a madarászok látcsövei segítségével.

 

Forrás: Birding.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> CSODASZÉP HALRITKASÁGRA CUPPANT RÁ A VILÁG

>> AKADÁLY-VADÁSZATTAL SEGÍTHETJÜK A VÁNDORLÓ HALAK ÚTJÁT