Csodaszép halritkaságra cuppant rá a világ


2022.10.21 - Balatonica
rajzolt búvárnő víz alatt

A mélytengeri kutatás idei szenzációs felfedezése volt az Indiai-óceán mélyén fellelt rózsafátyolos ajakos hal. A szivárvány megannyi színében pompázó ujjnyi hosszúságú halacska azon halfajok közé tartozik, akik nősténynek születnek, majd a párzási időszakra egy részük hímmé változik, hogy elcsábítsa a maradék nőstényeket.




Egyre több speciális búvárfelszerelést fejlesztenek, amelyek segítségével eddig soha nem elérhető mélységekbe lehet küldeni a búvárokat. Az új generációs búvártechnológiával lehetővé vált a kifújt levegőt keringetni, vagyis a búvár nem a tengerbe lélegzi ki a buborékokat, hanem vissza a palacka. Ennek köszönhetően kutatható lett az a mélytengeri réteg, amely a vonóhálós halászoknak túl mély, a tengeralattjáróknak viszont túl sekély. Az úgynevezett mezofotikus zónában (a 30–150 méteres mélységben elhelyezkedő szürkületi zónában) rengeteg olyan egyed él boldogan, akiket emberi szem korábban soha nem látott.

Ilyen volt 2019-ben a vibránium ajakos hal, akit Tanzánia partjainál fedeztek fel (nevét a Fekete párduc képregényben kitalált ritka fémről kapta, a főhős szuperhős-ruhájához való hasonlóság miatt), és most 2022-ben ilyen a rózsafátyolos ajakos hal (rose-veil fairy wrasse), aki pedig a maldívok nemzeti szimbólumának számító pink rózsáról kapta a nevét, miután a Maldív-szigetekhez közeli korallzátonyok alatti mélységben találtak rájuk. Az újabb megfigyelések alapján a többi ajakos halhoz hasonlóan a nősténynek született egyedek életük derekán színt és nemet váltanak: immár napsárga fejjel, párzásra kész hímként vonzzák magukhoz a még fiatal nőstény egyedeket.

 

 

Érdekesség, hogy mióta a rózsafátyolos halakról készített felvételek bő fél éve bejárták a világsajtót, gyűjtők tömegei jelezték, hogy bármennyi pénzt megadnának, csak hogy a díszakváriumukban viszontlássák a színpompás halacskákat. Amennyire tudni lehet, beindult a kereskedés. Szerencsére olyan bőséges az ellátmány, hogy egyelőre nincsen veszélyben az újonnan a világ reflektorába került élőlény. 

 

Forrás: 9News, Grafika: Pixabay

KAPCSOLÓDÓ

>> SZÍNES HALAK LEPTÉK EL TAPOLCA BELVÁROSÁT

>> AKADÁLY-VADÁSZATTAL SEGÍTHETJÜK A VÁNDORLÓ HALAK ÚTJÁT