Sétafesztivál Veszprém zsidó múltjában


2023.09.29 - Balatonica
Dávid-csillag faágon kék ég

E hét péntektől vasárnapig a zsidó közösségek múltját felidéző sétákat szerveznek Veszprémben és környékén. A VEB2023 programjába felvett MAZSIKE Sétafesztivál programjaihoz Balatonfüreden, Inotán és Szentgálon is lehet csatlakozni.




2023-ban a MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és a térség Európa Kulturális Fővárosa címét. A Sétafesztivál hagyományosan három napon át tartó ingyenes városismereti séták kavalkádja, melynek során elsősorban (de nem kizárólagosan!) a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket lehet megismerni széles körben. Mit gondoltok, hogyan éltek a veszprémi zsidók? Kik voltak ők: rabbik, művészek, kereskedők? Zúgott a malom a Séd mentén? Milyen titkokat rejt az Inotai erőmű? Hol tanyáznak a Balatonnál a Nobel-díjasok? Hogyan zajlott az ortodox hitközségi élet Balatonfüreden? Mi a története a szentgáli Weisz családnak? Az ismeretszerzés után sor kerül ünneplésre és zenelésre is.

A veszprémi séta például érinti az egykori veszprémi malmok helyszíneit, majd a résztvevők végigjárják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit, valamint megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. Várpalota-Inotán egyebek mellett a művelődési házat, Balatonfüreden a zsinagógát és a rabbiházat lehet felkeresni. Sétáljatok szeptember 29. és október 1. között Veszprémben, Balatonfüreden, Inotán! Vagy vegyetek részt a szentgáli botlatókövek avatásán, melyeket a Weisz család tiszteletére helyeznek el újonnan. A programokra előzetesen regisztráni kell!

 

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: FB-event

KAPCSOLÓDÓ

>> GYALOGOLJUK KERESZTÜL-KASUL EURÓPÁT!

>> BALATONI AJÁNLATOK A TURIZMUS VILÁGNAPJÁRA