Részt vennél vadon élő állatok megfigyelésében?


2023.12.28 - Balatonica
látcső bagoly könyv

December 28-tól a második téli madárles keretében kilenc héten át számlálhatjuk a környezetünkben élő madárfajokat. Néhány hónap múlva pedig a tavasszal előbújó állatokat lajstromozhatjuk közösségileg, de lesz fecskeles és gólyales adatgyűjtés is: mindez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívására.




A december 28-án kezdődő és 2024. február 28-ig tartó téli madárles akció célja a lakosság bevonása a környezetükben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő közösségi tudomány (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Az MME közleményéből kiderül még, hogy Magyarországon tavaly volt az első, téli madáretetőket és ezek környékét célzó lakossági adatgyűjtés. Az adatok összesítése alapján 121 faj 85 750 egyede között a mezei veréb, a széncinege és a házi veréb volt a három leggyakoribb.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett, Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is működő Turdus applikáció könnyíti meg. Az okostelefont nem használók egy internetes adatbázisban is rögzíteni tudják a megfigyeléseket. Idén egy MME saját márkás távcsövet is nyerhetnek azok, akik a kilenchetes számlálási időszakban legalább hat héten át szolgáltatnak adatot.

A téli akció mellett márciustól újra indul a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a TAVASZI TERMÉSZETLES, továbbá a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a FECSKELES és GÓLYALES is. Végezetül fogadja már az adatokat az új TOTEM adatbázis is, amely a különböző okokból elpusztult, vadon élő gerinces állatok adatainak gyűjtésére szolgál.

 

Forrás: MTI / hirbalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LESSÜK MEG A KERTEK, PARKOK MADARAIT!

>> SOSEM LÁTOTT MADÁR KERÜLT LENCSEVÉGRE