PARA-módszer: így rendezd 4-felé az életed!


2023.08.22 - Balatonica
négy színes hőlégballon

A közelgő iskolakezdés fordulópontja akkor is hatással van ránk, ha személyünkben nem vagyunk érintettek. Az év ezen szakában arra vagyunk programozva, hogy átértékeljük a futó projektjeinket. Az alábbi módszer ebben a rendszerezésben segít.




A PARA betűszóról véletlenül se a parázásra asszociáljunk, vagy ha mégis, akkor olvassuk így: ezzel a módszerrel megelőzhető. A négy kezdőbetű a digitálisan (lásd számítógépen, okosórán és mobilon) szerveződő életünk végtelen adatáramlását igyekszik átláthatóbbá tenni. A mentális egészségünkre alapvető hatással bíró jelenség, miszerint "soha nem érek a dolgaim végére" nagyrészt abból fakad, hogy nincs hatékony eszközünk a digitális térben bezúduló üzenetek (e-mailek, emlékeztetők, hírek, frissítések, stb.) megszűrésére. Az itt tárgyalt módszer azt javasolja, hogy hozzunk létre 4 jól elkülöníthető mappát, majd minden beérkező információt ezek valamelyikébe tárazzunk be. Most következik, hogy mire vonatkozik a négy betű. 

A négy mappa hierarchikus viszonyban van egymással, tehát segít a priorizálásban. A P betűs mappa (PROJECTS) az éppen aktuális, azonnali megoldásra váró ügyeinket fedi. Az aznapi határidőket, az előre megbeszélt találkozókat, a szülinapos barátokra gondolást, az elromlott mosógéphez kihívott szerelőt, a sürgős befizetéseket, a pillanatnyi személyes igények kielégítését. Ezen dolgok halogatása okozná ugyanis a legnagyobb galibát, ezeket véletlenül se hagyjuk a sor végére, mert akkor többnyire lekésünk róluk.

Az A1 betűs mappa (AREAS OF RESPONSIBILITIES) a nap mint nap cipelt felelősségeinket fogja össze. Ide tartozhatnak a munkahelyi pozíciónkkal járó elvárások, a szülői szerep velejárói, a ház körüli teendők, a megtakarítások kezelése, a baráti kapcsolatok ápolása. Látnunk kell, hogy vannak olyan napok, amikor a sürgős elintézendők miatt ezekre egyáltalán nem, vagy csak alig-alig jut figyelem. A mappa azt a célt szolgálja, hogy az ide vonatkozó üzenetek (levél a tanártól, banki ügyintézés, visszahívni valakit a családban) mégse vesszenek el. Egy nyugodtabb időszakban majd visszatérünk rájuk.

Az R betűs mappa (RESOURCES) az erőforrásokat és fejlesztendő területeket tartja számon. Tulajdonképpen ide tartozik minden, ami nem felelősség, de mégis fontos, mert ezeknek köszönhetően érezzük magunkat jól az életben. Ilyenek lehetnek a hobbik, testedzés, nyelvtanulás, utazás, ünnepek. A mappa segítségével arról biztosítjuk magunkat, hogy nem maradunk le ezekről sem, hiszen folyamatosan begyűjtjük az ajánlatokat, aktualitásokat, ötleteléseket, amiket a nap végén vagy hétvégén simán végig is tudunk böngészni.

Az A2 betűs mappa (ARCHIVES) az úgynevezett archívum, ami az elévült vagy megoldott ügyeink gyűjtőhelye, amelyektől valamiért mégsem szeretnénk megválni. Talán, mert jó emléket őriznek, vagy épp figyelmeztetnek arra, hogy mit lehetne következőleg jobban csinálni. Fontos látnunk, hogy rengeteg napi információ teljesen felesleges, és ha azt látjuk, hogy egyik mappába sem fér bele, akkor eleve dobjuk ki őket, ne pazaroljuk rá az időnket!

 

Forrás: BIGTHINK, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGÉSZSÉGPART SZŰRŐPROGRAM A BALATONNÁL

>> MIÉRT IGYUNK FORRÓ TEÁT A KÁNIKULA KÖZEPÉN?