Ötödik Kőfeszt a Káli-medencében


2023.07.19 - Balatonica
hímzett kendő néni

Idén augusztus 2. és 6. között ötödik alkalommal a meseszép Káli-medence tíz településén, több mint kétszáz program várja a látogatókat. A Nyugalom Fesztiváljának is becézett KŐFESZT közösséget teremt, emellett hozzájárul a térség hagyományörző karakteréhez, más szóval táj- és közösségazonos.




A Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány 2019-ben indította útjára a rendezvényt. A központi helyszín, Kővágóörs mellett Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és BazaltKŐFESZT-ként immár Badacsony is házigazdává válik az V. KŐFESZT – A NYUGALOM FESZTIVÁLJÁN. Új rendezvényhelyszínként csatlakozott a fesztiválhoz a kékkúti Kőkút Kert Vendéglő, ahol hétfőn tartották a rendezvény sajtótájékoztatóját.

A programokkal kapcsolatban a fesztivál alapítója, Csúri Ákos elmondta, hogy a KŐFESZT-nek ugyanúgy részei a könnyű-, komoly- és népzenei koncertek, mint a képzőművészeti kiállítások, irodalmi estek, kerekasztal-beszélgetések, kézműves-foglalkozások, gyerekelőadások és az éjszakába húzódó táncházak.  Az idei év jeles dátumai Petőfi Sándor, a Himnusz és Cseh Tamás születésének évfordulója. Ennek alkalmából ad különleges koncertet Petőfi 200 címmel Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Szalonna és Bandája és a Modern Art Orchestra (ez a produkció 2023-ban az év koncertje címet is elnyerte), továbbá a 80 éve született Cseh Tamás előtt a Vodku fiai tiszteleg, míg a Kazinczy-díjas Lázár Csaba Petőfi estjének ősbemutatója is itt lesz, Téged keresnek szemeim címmel.

 

Kőfeszt 2022

 

Az öt nap folyamán fellép, többek között, Tóth Gabi, a Szent Efrém énekegyüttes, a Blues MD Tátrai Tiborral, Dresch Mihály, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a SwingGirls, az Erdőfű, a Naszály, Barta Tóni Paprika Jancsija, Pályi János Vitéz Lászlója és a Misztrál zenekar. Idén sem marad el a Pusztai Rókák rendkívül népszerű hagyományőrző nomád lovasbemutatója és az azt követő gyermek- és felnőtt lovagoltatás. Ismét lesz a kővágóörsi sportpályán Pannon forgatag (Veszprém vármegye folklórjának, hagyományainak bemutatása), Kővágóörsre, Köveskálra és Badacsonyba is érkezik a Kormányablak busz, hogy a fesztiválra érkezők hivatalos ügyeiket is intézhessék.

A KŐFESZT ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Kőkút Kert Vendéglő és az NKA Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat, és a Rádió 88 támogatja.

 

Forrás: deszkavizio.hu, Fotó: Kőfeszt Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> ALKOTÓ- ÉS RENDEZVÉNYHÁZ NYÍLT A KÁLI-MEDENCÉBEN

>> SZENTGYÖRGYVÁR IRODALMI FŐVÁROS LESZ