Mit együnk és mit ne, ha ránk szállt az allergia?


2024.03.22 - Balatonica
kerti saláta alma

Ha nem figyelünk oda a táplálkozásunkra, jelentősen romolhat az állapotunk az allergiaszezonban. A szakértők szerint bizonyos ételek súlyosbíthatják az orrdugulást, más ételek csillapíthatják a tüneteket.




Az allergiás tüneteket az orrban, a szájban, a torokban megragadt kaparós nyálka teszi olyannyira kellemetlenné. Azonban a nevezett tüneteket nem mindig a környezeti ingerek váltják ki – néha a tányéron lévő ételek a felelősek érte, mint például a sültek, a cukros ételek vagy akár a tejtermékek is. Ezek mellett egyes növényi olajak is gyulladást okozhatnak a bennük található magas omega-6 zsírtartalom miatt. Más kutatások szerint a finomított cukrok – amelyek az üdítőkben, cukorkákban, gyümölcslevekben, gabonapelyhekben találhatók – is növelhetik a gyulladást. A magas hisztamintartalmú ételek (feldolgozott húsok, érlelt sajtok, erjesztett ételek) és alkoholos italok fogyasztása hisztamin-intolerancia esetén tovább fokozhatja a tüneteket. Másoknál bizonyos gabonafélék, hüvelyes zöldségek, sőt egyes gyümölcsök is okozhatnak puffadást, ami úgyszintén gyengíti az immunrendszert. Ha csak egyetlen élelmiszertípust vonnánk ki az étrendünkből, az ultrafeldolgozott élelmiszerek legyenek azok, majd figyeljük meg, hogy minden más bevitt étel és ital hogyan hat a közérzetünkre!

Amíg bizonyos ételek gyulladást válthatnak ki, addig más ételek és összetevők csillapíthatják a tüneteket. A szakértők szerint a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, jól összeállított étrend fenntartása kulcsfontosságú, csakúgy, mint a rendszeres folyadékpótlás. A fokhagyma, a gyömbér és a Cayenne-bors szintén gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet bizonyos vegyületeiknek köszönhetően. Ha ezek közül semmi sem hatásos, a gőzölés még beválhat étlen-szomjan is.

 

Forrás: naphire.hu / New York Post, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MI SEGÍTHET AZ ALLERGIÁSOKON?

>> MITŐL LESZ VALAKI EGYSZER CSAK ALLERGIÁS?