Milyen virágot ültessünk szeptemberben?


2023.08.30 - Balatonica
őszi virágoskert

Biztos, hogy az őszi idő beköszöntével le kell mondanunk a tavaszi-nyári virágoskert összes színéről? A szakértőknek hála összeírtunk néhány virágfajtát, amelyek akár ősszel és télen is nyílnak, de legalábbis a virághagymáik ültetését időzíthetjük erre az időszakra.




Sok magyarországi erkély és terasz állandó kedvencét, a muskátlit szeptemberben és októberben lehet a legsikeresebben dugványozással szaporítani. Ha ilyentájt jó minőségű virágföldbe kerül, az árvácska erős fagyokban is áttelel és már kora tavasszal nyílik. A vízigényes napfényvirág kifejezetten ősszel dísziti a kerteket (ugyan egyesek szerint gyomnövény). A japán szellőrózsa az őszi félárnyékban is elegánsan mutat.

Az eredetileg sírkerti krizantém cserepes változata az enyhébb fagyokat könnyedén átvészeli. A díszcserjék közül a kikeleti bangita fagytűrő, legkésőbb februártól hozza fehér-rózsaszín virágait. A hunyor, avagy karácsonyi rózsa akár novembertől tavaszig is virágzik, tőről való szaporítását szeptemberben tehetjük meg. A nemesített dáliák ilyenkor teljes pompájukban díszítenek. 

Az októberi varjúháj kaspóba való virág, az őszirózsa klasszikus őszi évelő a kertben. A kokárdavirág ősz végéig nyílik, a félméter magas lampionvirág teljesen télálló. Az érdes napszemvirág szeptember végéig virágzik napfényes helyeken. A norvégok nemzeti virága, a csarab tökéletesen érzi magát őszi vagy téli kertünkben. A tollborzfű a közterületi virágágyások jellemző őszi növénye hazánkban. A magról szaporodó nagy csodatölcsér pedig szeptemberben a legszebb.

 

Forrás: Otthon Melege / Gardenista, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ITT NYÍLIK A LEGTÖBB VIRÁG

>> VIRÁGOK ÉS KÖZÖSSÉG: MAGYAR TELEPÜLÉSEK PÁLYÁZNAK