Miben főzték régen a pálinkát?


2023.09.14 - Balatonica
szivárvány röviditalok

A Balaton környékén a pálinkafőzés egykor elsősorban őszi-téli tevékenysége volt, melynek jellegzetes tárgyi emlékeit (pálinkafőző fazekakat, pálinkás edényeket) a keszthelyi Balatoni Múzeum néprajzi gyűjteménye őrzi, és állítja ki egy szeptember 15-én nyíló kamarakiállítás keretében.




Pálinkás emlékek: Pálinkafőző fazekak és más pálinkás edények a néprajzi gyűjteményben című kamarakiállítás a 125 éves keszthelyi Balatoni Múzeum pálinkához (is) kapcsolódó hétköznapi és reprezentatív tárgyféleségeit mutatja be, melyek egykor természetes tartozékai voltak a Balaton-melléki otthonoknak és szőlőhegyi hajlékoknak.

A kicsepegő párlat gyűjtésére szolgáló pálinkafőző fazekak és egyéb, a pálinka (és más italok) tárolására és kínálására készült fa- és kerámiaedények a 19. század tárgyi világába engednek bepillantást. A kamarakiállítás 2023. szeptember 15-től 2023. december 31-ig tekinthető meg a Néprajzi látványtár földszintjén.

A kiállítás szorosan kapcsolódik a Magyar Géniusz Program keretében támogatott „A házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája és értelmezése a Balaton vidékén a 20. század második felétől napjainkig” című pályázathoz.

 

 

Forrás: hirbalaton / balatonimuzeum, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> PIKÁNS RÖVIDITALOK A VILÁG MINDEN TÁJÁRÓL

>> MI IGAZ A BALATON MESÉIBŐL?