Mandulavirágzás és nyitott pincék Akaliban


2024.04.05 - Balatonica
mandula méh

2024. április 5-6-án rendezik meg az Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor programot Balatonakaliban. A két nap során szakmai programok, borkóstolás, mandulás ételek, és további meglepetések várják az érdeklődőket.




Balatonakali település határában járva – Fenye-hegyen és Les-hegyen – csodálatos XVIII. és XIX. században épült borospincéket találunk, melyek magukon viselik a Balaton-felvidék népi építészetének stílusjegyeit. Ezek a pincék általában kétosztatúak, fröcskölt homlokzatuk macskalépcsővel szegélyezett. Kovácsoltvas díszítésű kisméretű ablakaival, vakolatdíszeivel, napsugaras ajtajaikkal szemet-lelket gyönyörködtető, páratlan látványt nyújtanak az amúgy is festői domboldalakon. Szerencsére a pincék tulajdonosai többnyire eredeti szépségükben őrizték meg az épületeket az utókornak.

A finom mandulás és más házi sütemények versenyére várják a nevezéseket, melyeket pénteken 14:00 -17:00 között, a rendezvény ideje alatt, a helyszínen lehet a szervezőknek átadni. A szombati nyitott pincetúrákra regisztrálni kell, 18 óráig tudják fogadni a vendégeket. A sűrű programokat Zenés Mandula Est zárja a FÉK Étteremben, Gertner Vilmos és zenész társai közreműködésével, mandulás ételekkel.

A részletes programlista itt.

 

Fülei Pincészet, Fene-hegy, Akali

 

Forrás: csodalatosbalaton.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MANDULÁS MINIFESZTIVÁL BALATONAKALIBAN

>> TULIPÁNFESZTIVÁL TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEN