Komolyzenei programdömping Veszprémben


2023.10.07 - Balatonica
zenekar hegedűsök

Októberben tényleg minden a komolyzenéről szól Veszprémben! Chaconne Fesztivál, Nemzetközi Hegedűkészítők Találkozója, David Popper Nemzetközi Csellóverseny, valamint hét év után visszatér a város vérkeringésébe a 12. Nemzetközi Romantikus Kórusfesztivál. Mutatjuk, hogy melyikbe mikor hallgathattok bele!




Október 10-14.: DAVID POPPER NEMZETKÖZI CSELLÓVERSENY

A kétévente megrendezett csellóversenyt világszerte számon tartják a fiatal tehetségek (9-23 éves korosztály) első nemzetközi megmutatkozási lehetőségeként. 2023-ban a tizedik, jubileumi verseny lesz, mely kerek alkalom okot ad az összegzésre. Újítás, hogy Kodály Zoltán, Szokolay Sándor művei mellett Tóth Péter, Vajda János kortárs szerzők műveit kell, hogy játsszák a versenyzők, így egyre többen megismerhetik a 20-21. századi magyar zenei kultúrát. A versenynapok résztvevőit a Thury-vár termében bárki meghallgathatja.

 

Október 10-15.: KÓRUSFESZTIVÁL

A rendezvényt Kollár Kálmán álmodta meg az 1980-as évek végén azzal a fő céllal, hogy a 19. századi kóruszenét bemutassa, és minél szélesebb körben népszerűsítse. Az idei évben Lukács Elek és Varga Áron társkarnagyok számos újdonsággal és érdekességgel készülnek. Városszerte lesznek szabadtéri koncertek és flashmobok, így az Érseki Palota előtt, a Margit-romoknál, vagy épp a Bástya Üzletházban. Lesz még kórusverseny, templomi koncertek és egy nagyszabású gála a zárónapon. A házigazda Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságon túl a Búzavirág Gyermekkar, a Gizella Nőikar és a Várpalotai Bányász Kórus szerepelnek Veszprém színeiben.

 

Október 17-19.: HEGEDŰKÉSZÍTŐK NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓJA

Európa országaiból sereglenek a hegedűkészítő mesterek októberben Veszprémbe, hogy megmérettessék legszebben szóló hangszereiket. A rendezvény programjában nemzetközi szaktekintélyek előadásai, hangszerkiállítás, koncertek és hegedűhangzási verseny is szerepel.

 

Október 18-22.: CHACONNE FESZTIVÁL

A hónap sztáreseménye. A zene ezer árnyalata alcímmel megrendezett zenei fesztiválon olyan világhírű előadókkal találkozhatunk, mint David Fray francia zongoraművész (lásd videó), a milánói Il Giardino Armonico zenekar vagy a belga La Cetra d’Orfeo együttes. A chaconne zenei forma a spanyol barokk korszakába nyúlik vissza; lényege egy néhány hangból álló makacsul ismétlődő basszus menet, és a fölötte megjelenő dallam variációinak sora. Ez a fajta ismétlődés a kortárs zenére (lásd jazz) is igencsak inspirálóan hat, a fesztivál centrumában mégiscsak a régizene és az a barokk áll, mely Veszprém építészeti múltjában is maradandó és meghatározó szerephez jutott.

 

 

Forrás: helloveb.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ISMÉT ZENESZÓ TÖLTI BE A VESZPRÉMI AUER-HÁZAT

>> ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG: KÓRUSOK JELENTKEZÉSÉT VÁRJÁK!