Múltidéző képek a balatoni holtszezonról


2023.10.18 - Balatonica
balatonlelle 1988 szot üdülő

Boglár, Zamárdi és Mindszentkálla után most a fővárosba költözik a Magyar Tenger Társasüdülő képzőművészeti projekt. Weiler Péter és Bartha Dorka közös kiállításán balatoni fotók és az azok alapján készült képzőművészeti alkotások láthatók.




A balatonboglári nagysikerű tárlat után új képekkel kiegészülve Budapesten folytatódik Weiler Péter és Bartha Dorka közös kiállítása, a Magyar Tenger Társasüdülő című izgalmas művészi kollaboráció. Bartha Dorka, a balatoni épített környezetet dokumentáló fotói alapján Weiler Péter új műalkotásokat készít, ami az 1989-es rendszerváltó nyár eseményeit, és a kor hangulatát idézik meg. 

A balatonoffseason instagram oldalt működtető Bartha Dorka a szezonon kívül egy retró Csepel biciklivel járja a tó alvó településeit, hogy téliesített nyaralókat, bezárt lángossütőket, restiket és emberek nélküli strandokat fotózzon. A Balaton ritkán látott, de mégis szép arcát dokumentálja, a nyári zsivajon túli nyugalom és a csend hatja át a képeit.

 

A nyár utolsó napja (Weiler Péter Facebook)

 

Weiler egyik központi témája a Balaton, ahol az összes gyerekkori nyarát töltötte. Ez a szerelem a tó és annak emlékei iránt egy kollektív öntudat tükre is, ami minden magyar embert szívből összeköt. A képzőművész gyerekkori nyarai közül is az 1989-es volt a legemlékezetesebb, mert a rendszerváltás, a német újraegyesítés politikai szelét itt a társas üdülőkben, kempingekben, strandokon lehetett a leginkább átérezni. Egy különös egyvelege volt ez egy szokásos balatoni nyárnak és a világtörténelmi fordulópontnak. Az NDK titkosszolgálata még megfigyeli a Balatonon nyaraló állampolgárait, miközben a Páneurópai piknik határ bontást sugalló szórólapok terjednek a kempingekben. Weiler új képeivel a szabadság, mint eszme és a nyár által kínált szabad hétköznapok között keresi a párhuzamot. Az élet megy tovább, a tó vize langyos, a nyár véget ér, de már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

Megnyitó: október 19, csütörtök este 7 óra, HybridArt Space, Budapest.

 

Forrás: PORT.hu, Fotó: FORTEPAN / Záray Péter (1988)

KAPCSOLÓDÓ

>> NEON VILÁG MINDSZENTKÁLLÁN

>> SZEZONÁLIS MEGLEPETÉSEKKEL VÁRNAK A BAKONY KINCSEI