Most hétvégétől látogatható a vörsi betlehem


2023.11.24 - Balatonica
betlehem csillagfények

Az idei ünnepi időszakban jubileumi, 75. alkalommal mutatják be Európa legnagyobb templomban épített betlehemét. Az építkezés gőzerővel zajlik, hogy december 3-án, advent első vasárnapján újra megnyissa kapuit a vörsiek által készített, világszerte ismert alkotás.




A legelső vörsi Betlehem 1948-ban lett megépítve. A falubeliek kezdeményezésére lebontották ideiglenesen a Jézus Szíve oltárt a helyi templomon belül, majd annak helyére egy kisebb Betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren meg lehet tekinteni a gipszből kiöntött emberi és állati figurákat leszámítva csak természetes anyagokból készülő óriási Betlehemet. A minden évben teljesen máshogy berendezett építmény az adventi időszakban több tízezer embert vonz. 

A vörsi betlehem december 3-tól január végéig látogatható minden nap 9–17 óra között, december 24-én 10–12 óra között a Szent Márton püspök-templomban. Belépődíj nincs. A templom mellett 50 méterrel megnyitott a vörsi adventi vásár is, ahol az addig hidegben tartózkodó embereknek lehetőségük van forralt fehér- vagy vörösbort, forró csokit és forró teát fogyasztani. Különlegességként érdemes kipróbálni a híres vörsi almapuncsot, amelynek ellenállhatatlan ízét egy helyi titkos eszencia adja.

 

 

Forrás: veol.hu / wikipedia, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> RAJTOLNAK AZ ADVENTI PROGRAMOK (2022)

>> GOSPEL KARÁCSONY A VESZPRÉM ARÉNÁBAN