Jamaikai főzőkurzus reggae aláfestéssel


2023.07.23 - Balatonica
kisbusz pálmafák tenger

Az Interurbán tizenhatodik kiadása Jamaika fővárosát, Kingstont látja vendégül néhány napra Veszprémben és környékén. Lesz autentikusan ínycsiklandó főzőkurzus, streetfotó kiállítás és két egészen különlegesnek ígérkező reggae koncert.




A jamaikai főzőkurzusnak a Hello Chef felkészült konyhája ad otthont. Egy jamaikai menü olyan, mint ízekbe foglalt történelemóra a szigetet ért ezer hatásról, de sokkal jobb az érzékeinkre, és az egzotikus összetevőkre figyelni. A jamaikai konyha, mint a világ minden híres konyhaművészete, kulturák és népek keveredésén és jó minőségű hozzávalókon alapul. A trópusi szigeten élő nyugat-afrikai rabszolgák (az akiszilva meghonosítói), Portugáliából menekülő zsidók (a sózott halat hozták magukkal), a rabszolgákat váltó adósrabszolgák Kínából és Kelet-Indiából (nekik a curryk, így a kecske curry köszönhető) és az európai migránsok hosszú sora mind magukkal hozták ízeiket és hozzávalóikat. 

Annaje' a legújabb zenészgenerációt képviseli Jamaikából, aki éppolyan könnyedén rak össze egy napfényes house track-et, mint amilyen természetesen tol le gitárral egy reggae klasszikust. A beatek és hangminták játszóterén saját stílust, a futuristic reggae-t kísérletezte ki, ami a roots rock és a funk között konvergál, dúskálva a karibi hatásokban. Bársonyos hangja és kísérletezőkedve még biztosan messzire repíti, július 28-án a Homola Borterasz panorámájához ad futurist funk reggae aláfestést.

 

 

Ugyancsak a paloznaki Homola Borteraszon különleges jamaikai street-fotók: a fiatal fotós-táncos-koreográfus, Jevaughn Williams látásmódja szerint a képek a szőlőtőkéken és a borteraszon ragadják meg a nézők figyelmét. A kiállítás augusztus 11-ig megtekinthető.

‘Ras’ Carl Dawkins egyike a reggae nagyöregjeinek, aki a műfaj fénykorától következetesen képviseli Jamaika zenei nyelvét és a rasztafári szellemiséget. Korai karrierjét épp egy marijuana birtoklásért kapott börtönbüntetés akasztotta meg, de dolgozott Peter Tosh-sal és Lee Scratch Perry-vel, a Trojan Records legendás kiadványain szerepel. A ‘Satisfaction’, ‘Hard to Handle’ és a ‘Dreadful Situation’ szerzője megmaradt annak, aki volt, a reggae élő klasszikusa, aki júliusban a Szent György hegyről hirdeti az igét, egész pontosan a Borbolt a völgyben jóvoltából Hegymagason.

 

 

 

Forrás: veszprembalaton2023, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ELŐSZÖR A LITVÁNOK JÖNNEK VESZPRÉMBE

>> HELYEK VILÁGSZERTE, AHOL FIZETNEK, HOGY MARADJ