Itt nyílik a legtöbb virág


2022.11.30 - Balatonica
kéken virágzó mező

Minden városfejlesztésnél gyorsabban javítják a közérzetünket az ízléssel elrendezett virágoskertek. Idén 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket négy fő kategóriában. Ti melyik városokra és falvakra szavaznátok?




Az ország legjelentősebb környezetszépítő versenye során rekordszámú jelentkezés mellett 339 önkormányzat pályázatát bírálta el a szakmai zsűri, közülük kerültek ki a nyertes települések. A díjakat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen adták át. Számos Balaton menti település kapott elismerést.

A nagyvárosok kategóriájában Debrecen, a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül Makó képviselői vehették át a fődíjat, míg az ezer főnél népesebb kisvárosok közül Zalakaros, a legkisebb falvak közül Gyugy lett a legvirágosabb település. A Miniszterelnökség különdíját két kategóriában Cegléd és Balatongyörök érdemelte ki, a Belügyminisztérium több díja között jutalmazta Szekszárdot, Keszthelyt, Varsányt, Pakloznakot, valamint a legvirágosabb budapesti kerületet, amely idén a X. kerület lett. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíjával pedig Kecskemét és Telkibánya lett gazdagabb.

A 300 fős Gyugy Árpád-kori temploma (Wikipedia)

A szakmai zsűri általánosságban kiemelte, hogy az aszályos nyár ellenére érkezett rekordszámú pályázat is rámutat arra, mekkora jelentősége van a helyi közösségek számára a zöld környezet folyamatos fejlesztésének. A klímaváltozás hatásaira számos település reagál technológiaváltással, illetve a telepített növénykultúra megváltoztatásával. Egyre többen alkalmaznak egynyári virágok helyett évelőket, vagy fordítanak figyelmet a fásításra, de az esővíz felhasználására is mutattak jó példákat a települések.

 

Forrás: hirbalaton / WeLoveBalaton, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÁTÉKOS TOBOZSZÜRET BADACSONYÖRSÖN

>> SOSEM LÁTOTT MADÁR KERÜLT LENCSEVÉGRE