Ezeken a helyeken pezsdítő komolyzene vár a nyáron


2023.06.17 - Balatonica
hegedűs lány tengerpart

A Klassz a pARTon! Fesztivál keretében a Balaton összesen tizenkét településén több mint harminc komolyzenei fellépéssel készülnek Érdi Tamás zongoraművész és barátai július 13. és augusztus 1. között. A Káli Klasszik Fesztivál pedig július legvégén a Balaton-felvidék bensőséges atmoszférájába hoz el intim hangulatú koncerteket.




A Cimbora Aalapítvány idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Klassz a pARTon! Fesztivált. A Balaton északi partján 9, a déli parton 3 település ad otthont a fesztivál idei programjainak. Első alkalommal jelentkezik a fesztivál Balatonedericsen, ezenkívül a megszokott balatoni helyszíneken: Balatonalmádiban, Balatonfüreden, Balatonkenesén, Balatonszárszón, Balatonszemesen, Dörgicsén, Keszthelyen, Szigligeten, Tihanyban, Vászolyban és Zamárdiban is látogathatóak lesznek majd a nyáresti koncertek. 33 koncerten, 150 zenész lép majd fel, 40 szólistát és 14 zenekart hallhat a közönség.

Az EKF-évhez igazodva ebben az évben külföldi muzsikusok is fellépnek a fesztiválon. Szerbiából Marko Miletic gordonkaművész érkezik, aki kurátorként a tavalyi Újvidék EKF programban tevékenykedett. A fesztivált Érdi Tamás egy fiatal, román gordonkaművésszel, Ştefan Casacuval nyitja meg Tihanyban, így kötve össze a programot Temesvárral, a másik 2023-as kulturális fővárossal.

 

Érdi Tamás a tavalyi fesztiválon (Klassz a pARTon!)

 

A Káli Klasszik Fesztivál & Nyári Akadémia július 27. és 30. között három napon át ad teret klasszikus zenei és jazz előadásoknak, valamint képzőművészeti-kulturális programoknak. Fejes Krisztina zongoraművész, a fesztivál megálmodója hitvallása szerint a klasszikus zenét ki lehet mozdítani a koncerttermekből és érdemes egy új, inspiratív környezetbe helyezni a zenehallgatás élményét. 

A fesztivál ideje alatt nyilvános mesterkuzusokat is tartanak zongorára, hegedűre, csellóra, brácsára és trombitára. A programokat a Balaton-felvidék természeti ölelésében, alapvetően négy állandó helyszínen tartják: a káptalantóti, az ábrahámhegyi és a kékkúti kultúrházakban, illetve a badacsonytomaji Szent Imre bazalttemplomban.

 

Forrás: balatonfured.hu / papgeno.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÉLI SZTÁRKONCERTEK KOMOLYZENE-RAJONGÓKNAK

>> TITKOS KERT AZ ESTERHÁZY-KASTÉLYBAN