Ismét zeneszó tölti be a veszprémi Auer-házat


2023.08.01 - Balatonica
hegedű műhely

Hangszerkészítő műhely és bemutatóterem, valamint vendégművészek fogadására alkalmas lakások is helyet kaptak a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében teljeskörűen felújított veszprémi Auer-házban. A világhírű hegedűművész Auer Lipót örökségét rendezvények sora ünnepli az idei évben.




Auer Lipót 1845-ben született Veszprémben. Gyermekként a Veszprémi Székesegyház első hegedűsénél tanult, majd Pestre, később Bécsbe került. Hegedűsként és karmesterként is nagy sikert aratott nemcsak Európában, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is. Karrierje csúcsán országok és uralkodók versengtek, hogy hallhassák játékát. Korának leghíresebb hegedűtanáraként, az orosz hegedűiskola megalapozójaként csak Oroszországban több mint 300 kiváló hegedűs került ki az iskolájából. 1930-ban Drezdában halt meg.

Veszprémben, a mai Thököly Imre utca 1. alatt található házban töltötte gyermekkorát. Az 1700-as évek közepén épült ház jól kihasználva a meredek telekadottságot három szinten épült vegyes, terméskő és tégla falazattal. Az épület és a telek az elmúlt több, mint kétszáz évben többször is átalakították, bővítették: mai formáját a 20. század elején érte el. A Cserhát 1960-as években indult teljes tömbátalakítása és folyamatos kiköltöztetése az 1980-as évek közepén zárult, ekkor hagyta el utolsó lakója is a házat. Az épület sokáig magánkézben volt, majd az önkormányzat megvásárolta az épületet, és 2022 novemberében megkezdődhetett a régóta várt felújítás. Az országosan védett műemlék épület teljes megújulása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósult meg.

 

 

A most elkészült felújítással az első szinten kettő, a tetőtérben pedig egy harmadik lakóegység készült el. Az épület hátsó bővítményében egy hangszerkészítő műhely és bemutatóterem várja a látogatókat, mely kiállításoknak is helyet ad a jövőben. Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelyét eddig is Veszprémben lehetett megcsodálni, de mostantól a Vár helyett az Auer házban fogadja a látogatókat. Az utcára nyíló itáliai műhelyekhez hasonlóan itt is belepillanthatunk a hangszerek javításába, készítésébe. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően Auer Lipót személye és szellemisége a közeljövőben több rendezvényen is tovább él. Ilyen az augusztus 1-6. között zajló Auer Fesztivál, valamint az októberi Chaconne Fesztivál, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója, vagy a Mini Carnegie Hall rendezvénysorozat.

 

Forrás és fotó: veszprembalaton2023

KAPCSOLÓDÓ

>> BALKÁNI ZENE JÁRJA ÁT VESZPRÉM UTCÁIT

>> A BALATON FESTŐJE ÚJ KIÁLLÍTÁST KAPOTT