Hungarikum a lángos. Kinek melyik feltét az igazi?


2023.10.30 - Balatonica
húsos lángosok

A Hungarikum Bizottság múlt heti döntésével a székelykaput és a lángost is felvették a Hungarikumok Gyűjteményébe, így mostantól 89 hungarikumot tarthatunk számon. A Balaton hagyományosan kedvenc strandétele a lángos, de vajon tudunk jobbat készíteni a sajtos-tejfölös verziónál?




A lángosnak a régi receptek szerint is több formája ismert. A klasszikus kenyértésztából készülő változat mellett kedveltek a különféle burgonyás, kefires, joghurtos vagy épp töltött lángosok. Ehhez jöttek hozzá az újhullámos feltétek, amelyekkel még inkább meg tudjuk bolondítani az ízek kavalkádját. A jobb helyeken jó ideje rendelkezésre állnak a mindenmentes változatok is. Mi tehát most a lángos?

Szinte nincs olyan hozzávaló, amellyel ne kísérleteztek volna az utóbbi években: hol a tésztába gyúrva, hol a töltelékhez adagolva, hol a feltétek közé pakolva. Melyikőtök próbálta már pirított káposztával, sütőtökkel, édesburgonyával, juhtúróval, gombával, virslivel, kolbásszal, darált hússal, vagy éppen lecsóval felszolgálni és elfogyasztani a lángost? Nem beszélve az édes lángosokról, például mandulakrémmel vagy mézes szilvával. Az így kapott végeremény már-már a fánkra emlékeztet, amiről viszont eszünkbe juthat, hogy egyáltalán miért csak nyáron divat a lángos? Ezek a kérdések a hungarikum pecséttel együtt még időszerűbbek lesznek innentől kezdve.

Addig is, míg ezeken rágódunk, emlékeztetőül próbáljuk ki az egyik legszokványosabb receptet, amiről mindannyiunknak talán ugyanaz az ízélmény juthat az eszébe:

 

 

Forrás: vilaggazdasag / mindmegette, Fotó: Wikipedia (Globetrotter)

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGY KÉSZÜL A HÍNÁROS LÁNGOS ÉS AZ ALGÁS JÉGKÁSA?

>> KÉT ÚJ HUNGARIKUMOT VÁLASZTOTTAK