Hogyan működik másképp a férfiak és a nők agya?


2024.02.23 - Balatonica
energia gömb

Szexizmus, hiedelmek, előítéletek és általánosítások övezik a férfiak és a nők gondolkodását egymással szembeállító tételmondatokat. A Stanford Egyetem kutatócsoportja áttörést jelentő tanulmányban mutatta be a férfiak és nők agyának valós különbségeit mesterséges intelligencia segítségével.




A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban nemrég közzétett legújabb kutatás arra mutat rá, hogy a biológiai nem döntő szerepet játszik a kognitív fejlődésben, az öregedésben és a neurológiai rendellenességekben is. A kutatást vezető Vinod Menon viselkedéstudományi professzor azt is hozzátette, hogy a nemek közötti különbségek figyelmen kívül hagyása az agyszerveződésben akadályozhatja a neuropszichiátriai állapotok diagnosztizálását és kezelését.

A csapat mesterséges intelligenciát alkalmazott az agyi felvételek megkülönböztetésére, megtanítva a gépet arra, hogy jelezze a nemek közötti egyedi mintákat, úgynevezett kapcsolódási pontok (hotspots) beazonosításával. A tesztelés során az MI szoftvert körülbelül 1500 felvétellel látták el, és az 90%-os pontossággal határozta meg, hogy a felvétel férfi vagy nő agyáról készült, ami arra utal, hogy igenis vannak nemi alapú különbségek az agyban. A kutatók remélik, hogy eredményeik segíthetnek megmagyarázni és jobban támogatni a nemek közötti pszichológiai vagy neurológiai különbségeket (például azt, hogy a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió, míg a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki függőség).

A tanulmány következtetései ellentmondanak azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a nemi különbségeket kizárólag a társadalmi szerveződés határozza meg. Habár az továbbra is kérdéses, hogy ezek az eltérések az agyban, és főleg azok kihatása a viselkedésre a kognitív fejlődésünk melyik szakaszában válnak nyilvánvalóvá.

 

 

Forrás: naphire.hu / New York Post, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HAT VISELKEDÉSMÓD, AMITŐL A VONZERŐ MEGCSAPPAN

>> A HÉT IDÉZETE: A BARÁTSÁG LÉNYEGÉRŐL