Hogyan hat a stresszkezelésünkre a tavasz?


2024.03.14 - Balatonica
bicikli tavasz cipőpár

Számos tényezőtől függ, hogy tavasztól több vagy kevesebb stressz éri-e a szervezetünket; bejátszhatnak a személyes preferenciák, az életmód és a környezeti hatások. Íme néhány szempont, amelyeket figyelembe kell venni!




Szezonális affektív zavar (SAD): Vannak emberek, akik szezonális hangulatváltozásokat élnek át, amikor az egyik évszak átvált a másikna. Ugyan a SAD-nek nevezett érzelmi-mentális állapotot a csökkent nappali órák és a hidegebb időjárás miatt gyakrabban kapcsolják össze a téli hónapokkal, egyesek épp tavasszal tapasztalnak hangulatingadozást, talán az ilyenkor elterjedt tavaszi fáradtság leágazásaként.

Szabadtéri tevékenységek: A tavasz gyakran melegebb hőmérsékletet és hosszabb nappali órákat hoz, ami arra ösztönözheti az embereket, hogy több időt töltsenek a szabadban olyan tevékenységekkel, mint a kertészkedés, túrázás vagy sport. A fokozott fizikai aktivitás és a napfénynek való kitettség pozitív hatással lehetnek a hangulatra, így jelentős mértékben csökkenthetik a stresszt.

Tavaszi nagytakarítás: Sokan a tavaszt életterük kitakarításával és rendezgetésével asszociálják, ami testileg és lelkileg is megtérül. A tiszta és rendbe tett környezet hozzájárulhat a kontroll visszanyeréséhez, valamint csökkentheti a szorongás érzését. Ugyanakkor ha elvárásként éljük meg ugyanezt, amire nem tudunk időt szakítani, épp az ellenkező hatású folyamatot fogjuk beindítani..

Allergia: Azok számára, akik szezonális allergiában szenvednek, a tavasz kihívásokkal teli időszak lehet a megnövekedett pollenszint miatt. Az allergiás tünetek, mint a tüsszögés, az orrdugulás és a szemviszketés, okozhatnak kellemetlen közérzetet és tovább növelhetik a stresszt.

Változások: A tavasz gyakran egy átmeneti időszakot jelöl, amikor a téli szokásrendből átvedlünk a nyáriba (lásd öltözködés, sportolás, étkezés, hétvégi programok). Az átmeneti időszakok stresszesek lehetnek, mivel ilyenkor az új kötelezettségekhez új rutinokat kell begyakorolnunk.

Társas események: A tavaszhoz olyan ünnepek és események kapcsolódnak, mint a böjt, a húsvét, és más kulturális hagyományok. Ezek az összejövetelek örömet és stresszt is hozhatnak a mindennapjainkba, az egyéni körülményektől, valamint a családi és baráti kapcsolatok minőségétől függően.

A stressz okozta megbetegedésekről és azok megelőzési módjairól itt olvashattok még.

 

 

Forrás: naphíre.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> HASZNÁLD KI A KUTYÁD REJTETT KÉPESSÉGÉT!

>> EZT A 6 MAGVAT FOGYASZD!

>> MIÉRT KÖNNYEBB AZ ÉLET AZOKNAK, AKIK TÚRÁZNAK?