Hamburgerek újrahangolva a Balaton körül


2022.08.16 - Balatonica
A Kalóz Strandbisztró burgerei

A hamburger régóta része a strandétel kínálatnak, de ami az utóbbi években zajlik a Balaton környékén, azt nevezhetjük gasztroforradalomnak. Egyre inkább a minőségi és helyi alapanyagon van a hangsúly, ráadásul a legtöbb helyre egész évben visszatérhetünk. Szubjektív ajánlónkban az északi és déli partról szemezgettünk.




Bitang Burger, Alsóörs
Gyerekkori álmaiktól hajtva, egy mindenre elszánt testvérpár és párjaik nyitották meg 2021-ben a Bitangot, ami hamar a helyiek és a nyaralók kedvence lett. A burgerek helyben, frissen, a látványkonyhában készülnek angus marhából, de amit ezen túl is minden vendég dicsér, az a barátságos hangulat.

  

Kandalló Pub, Csopak
Szintén a Covid-vihar csendesedése körül, 2021-ben nyitott meg Csopakon a Kandalló Pub, hogy a Budapesten már megszokott kiváló minőségben kínálja gourmet burgereit. A pékárut a füredi Péklány süti, de minden más alapanyag is helyi. 

Malackrumpli, Tihany
Kizárólag bio alapanyagokból készülnek az ételek, a hambureg bucija helyben sül, a szósz pedig saját készítésű. A húspogácsát Charolais marhából gyúrják és kistermelői zöldségekkel kínálják. 

Kalóz Strandbisztró, Fövenyes
2003 óta üzemel családi vállalkozásként a Kalóz Büfé, ma már strandbisztró néven. A névváltást az ételek terén is változás kísérte, Szabó Zoltán séffel olyan modern strandételeket alakítottak ki, amelyek nagyrészt balatoni alapanyagokból készülnek. A Kalóz Burger 100% marhahúsból, a Búzalelke Pékség bucijából és helyi zöldségekből készül. 

Déli Part BBQ, Siófok
Hamisítatlan barbecue étterem texasi díszlettel a Sió partján, ahol smokerekben sütik a gondosan megválogatott húsokat. A tulajdonosok saját pékségéből érkezik a buci, a marhahúspogácsa pedig a són és borson kívül nem tartalmaz mást. Ezek adják a számos formában elérhető burgerek alapjait, melyek között vannak állandó szereplők, de mindig találni új ízpárosításokat is.  

KAPCSOLÓDÓ
>> Malacfül saláta és sós kürtöskalács a legjobb strandételek idén
>> A Balaton virágaiból készül a magyar gin
>> Jabin Péter: "Mi a Covid szülöttei vagyunk"