Elkezdődött a Dél-Balatoni Kortárs Nyár


2023.07.23 - Balatonica
festékes vödrök ecset

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency július 31. és augusztus 13. között 9 magyar és 6 külföldi művészt fogad Szóládon, akik számára ez az időszak nemcsak az alkotás, hanem a kapcsolatépítés szempontjából is kiemelkedő fontossággal bírhat. Ezt megelőzően workshopokkal várják az érdeklődőket.




A Dél-Balatoni Kortárs Nyár programsorozat minden évben a fiatal tehetségek, tehetséges kortárs művészek és az érdeklődő lakosság között teremt kapcsolatot. A szervezők azzal a céllal indították el ezeket az eseményeket, hogy a helyiek figyelmét felkeltsék a kortárs művészet iránt, valamint, hogy a települést is becsatornázzák a hazai kortárs művészeti szcénába. Már hagyománnyá vált, hogy a programsorozat kiállítással indul, amelyen az elmúlt években a művésztelepen született munkák közül válogat. Az idei tárlatból egyértelműen látszik, hogy a Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely és Art Residency kortárs művészeti szcénába történő beágyazottsága egyre erősebb, hiszen a most kiállított anyag elsőrangú műveket vonultat fel.

 

Forrás: kultura.hu

 

A nagyközönségnek szóló előadások közül az elsőt július 22-én tartották, amelyen Keresztesi Botond beszélt azokról a szürrealista technikákról, amelyeket a két világháború közti periódus egyik legismertebb művészeti mozgalmának képviselői előszeretettel használtak, hogy felszabadítsák az elméjüket. Július 29-én Batykó Róbert fog előadni, ami azért is lesz különleges, mert a festőművész épp a hollandiai Haarlemben alkot, ott tölti rezidenciaprogramját, ezért onnan fog online bejelentkezni. Festészettechnikai workshopjában az olajjal való hengerezést prezentálja, valamint a külföldi rezidenciák előnyeiről is beszél majd. Már a művésztelep idején, augusztus 8-án Gresa Márton és Kármán Dániel Németh Lacával kiegészülve tart előadást a művészettörténetben jelen lévő különféle kollaboratív együttműködésekről. Kronologikus áttekintéssel készülnek, amelyben a céhektől indulva egészen a 20. századi művészcsoportokig jutnak. 

Az előadások célja, hogy a résztvevők közelebb kerüljenek a kortárs művészet megértéséhez. Az alkotóműhely ideje alatt művészeti foglalkozásokkal készülnek a gyerekek számára, így a legkisebbek is találkozhatnak a művészettel és a kortárs művészekkel a rezidencia ideje alatt.

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> TÜNDÉRÁLOM: ÜNNEPI NAPOK TAPOLCÁN

>> A BALATON FESTŐJE ÚJ KIÁLLÍTÁST KAPOTT