Bivalyerős evezés a Hévízi-tónál


2022.10.07 - Balatonica
Evezős túra Hévízen

Idén november 5-én amatőr és profi evezősök egyszerre siklanak végig az egyedülálló Hévízi-patakon, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kellős közepén. A kimerítő sportteljesítmény után csobbanás a Hévízi-tóban. Tömegverseny és közösségi élmény.




A tavalyi nagy siker is után idén is lehet nevezni a HéVíziBivaly Duatlon versenyre. A verseny két versenyszámból: evezésből és futásból áll. A start a Hévízi-tó zsilipjénél lesz, ahol a melegen gőzölgő víz patakként folyik tovább. Itt gyülekeznek az egyéni nevezettek és a csapatok különféle kajakokban, kenukban, SUP-okon. Lehet saját sporteszközzel indulni, de bérlésre is lesz lehetőség. A rajtolás időzített turnusokban zajlik. A táv 10 kilométer evezés, majd visszafelé futás a patak mentén, festői erdei környezetben. A cél a télen-nyáron kellemes hőfokú Hévízi-tó, ahol a bátor versenyzők azonnal meg is fürödhetnek. 

A hévízi bivaly elnevezés onnan ered, hogy jó fél évszázaddal ezelőtt a környéken élő bivalyokkal tisztították a patak medrét. Behajtották az állatokat a vízbe, akik szépen végigsétáltak a patak teljes hosszán és letaposták a felgyülemlett hordalékot. Manapság a bivalyok legfeljebb a patakban sportoló embereket bámulják irigykedve.

A rendezvény megvalósulását a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Vidra Vizitúra csapatának összefogása tette lehetővé.

A nevezéseket október 30-ig várják, de érdemes időben lecsapni a lehetőségre, mert a részvevők számát 250 főben limitálják.

 

Forrás: Csodálatos Balaton Fotó: Vízitúra.hu Facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

>> ORSZÁGÉPÍTŐ TÚRÁZÁS GYÖNYÖRŰ IDŐBEN

>> ÍGY ÚSZD ÁT A BALATONT