Beindult a lakatturizmus: csak a kijelölt helyekre tegyétek!


2024.02.13 - Balatonica
szívecskés elmosódás

A Balaton sem akar kimaradni abból a világméretű szokásból, hogy a szerelmesek lakatokat tesznek hidak korlátjaira, vasrácsokra, különféle állványokra, ezzel is bizonyítva örök hűségüket. Néhány helyen ez illegális és veszélyes, vagy a környezetszennyezés egyik formája, ezért a Balaton partján egyre több, direkt erre a célra készített lakatfalat állítanak fel.




A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint negyedmillió vendégéjszakát hozhat a szerelmesek ünnepi hétvégéje. A Valentin-napi rendezvények, különleges ajánlatok és szelfipontok jelentős mértékben hozzájárulnak a forgalom élénkítéséhez, különösen a fiatalok körében. A Nyitott Balaton akció keretében a Balatoni Turizmus Szövetség összeszedte és közreadta azokat az egész évben (így télen is) pezsgő helyeket, ahová a szerelmesek Valentin-nap környékén elutazhatnak, és ahol az erre kijelölt pontokon szerelemlakatot hagyhatnak hátra az örökkévalóságnak.

Az  egyik legismertebb romantikus találkahely a balatonvilágosi Magasparton található a Panoráma-kilátónál. A fehérre festett Sóhajok Hidja – amit sokan a Szerelmesek Hídjaként emlegetnek – korlátjai mellett számtalan szerelemlakat került az odaépített állványokra. A badacsonyi Rózsakő legendája Kisfaludy Sándor költőhöz kapcsolódik. Állítólag, ha egy pár tagjai ráülnek a kőre, még abban az évben összeházasodnak. A legendának köszönhetően jó néhány lánykérés történt már itt. Zamárdiban, a Balaton Szíve téren lévő szobor szintén sok szerelmespár kedvence. Aki átnéz a szív alakú szobor nyílásán, megkapó panorámában gyönyörködhet. Aki inkább Bakony felé veszi az irányt, az Berhidán is lakatolhat: a Kistó játszótere közelében ugyanis itt is szerelemkapu fogadja a párokat. A lakat felhelyezése után a kulcsot a helyi szokás szerint érdemes egy jól irányzott dobással a tó fenekére küldeni. 

A kenesei sétányon andalgóknak is érdemes kis szív alakú lakatot magukkal vinni, csakúgy mint a keszthelyi mólóra, Füredre vagy éppen Balatonlellére látogatóknak. Fonyódon a Hotel Balaton teraszán szerelemlakat központ áll. Az ötven méteres vaskerítésre bárki kirakhatja szerelmi zálogát, sőt, fotózkodni is lehet a hatalmas piros vasszív mellett. A Szántódpusztai Majorságban avatás előtt álló vadonatúj lakatfalról pedig már mi is beszámoltunk korábban. Éljen a szerelem!

 

Forrás: Balatoni Turizmus Szövetség, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATONI KOMPOK TÖRTÉNETE

>> VALENTIN-NAPI LAKATFAL ÉPÜL A SZÁNTÓDI MAJORSÁGBAN