Balatoni múzeumok őszi fesztiválja


2023.10.09 - Balatonica
térképek kupacban

Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25. és november 12. között rendezik meg a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot: az idei koncepció a tudomány és a technológia témakörök mentén szerveződik. A Balaton környéki múzeumok programjai közül ajánlunk néhányat!




KÖZÉPKORI HANGULAT A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUMMAL

Helyszín: Kolostorok kertje, Veszprém; Időpont: október 14. 10 óra

A hagyományőrző, magyar és nemzetközi fesztivált idén másodszorra rendezi meg a Lackó Dezső Múzeum, ahol buhurt harcosok mérik össze erejüket, középkori hangulatot teremtenek zenekarok és kézműves árusok közreműködésével. A buhurt (vagy bohurt) a lovagi tornák eredeti formája volt, tömeges küzdelem, még mielőtt a tornákat szabályozni kezdték volna. Tulajdonképpen az igazi háború változata volt, két egyenlő számú és erejű sereg csapott össze, általában tompa fegyverekkel és a legyőzött ellenfelet sem ölték meg. 

 

A FÉNY ÁRNYÉKA/THE SHADOW OF LIGHT

Helyszín: Művészetek Háza / Dubniczay-palota, Veszprém; Időpont: október 27. - november 12.

Kortárs csoportos fotóművészeti kiállítás, amelynek kiindulópontja, a Veszprémben élő Jokesz Antal experimentális fotográfiai sorozata. E munka köré szerveződik a tárlat koncepciója: A fény energiaként nyomot hagy a fizikai valóságban. E természettudományos jelenségen alapul minden fotografikus kép. Ez az a problémafelvetés, mely összeköti a más-más időszakban keletkezett műveket és alkotóikat. 

 

GŐZGÉPEK AZ IPARI FORRADALOMTÓL AZ ATOMKORIG

Helyszín: Helikon Kastély, Keszthely; Időpont: október 28. 10 óra

Történelmi áttekintés a gőz felhasználásától az ókori görögöktől egészen a mai legmodernebb gőzturbinákig. Az érdeklődők a programon láthatnak egy bemutatót a Helikon Kastély történelmi modellvasút-kiállításán található működő gőzmozdonyokkal és a leghíresebb magyar gyártmányú gőzösökkel. Az azt követő foglalkozáson a résztvevők saját készítésű diorámát építhetnek fenntartható és újrahasznosított anyagok segítségével.

 

AMIKOR A TUDOMÁNY BEKOPOG A HÉTKÖZNAPOK AJTAJÁN

Helyszín: Amazon Ház Látogatóközpont, Keszthely; Időpont: november 14. 14 óra

Az Amazon Ház Látogatóközpont épülete és utazási kiállításának tárgyai számos történetet rejtenek: most 13+1 hétköznapi tárgy és történet eleveníti fel a múlt századi hétköznapokat. Ám nemcsak a múlt elevenedik meg a programban, hanem lehetőség nyílik arra, hogy ezen tárgyak jövőbeni szerepéről is szó essen. A program során az érdeklődők megtudhatják, hogy valójában kinek is köszönhetjük a gurulós bőröndöt, milyen veszélyeket rejthet egy korty frissítő üdítőital, mi köze volt az elefántoknak a biliárdhoz és ez hogyan függ össze műanyagok minden elöntő világával, és vajon milyen lehet az autózás jövője, amely egyben a múltja volt.

 

Forrás: oszifesztival.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> FESZTIVÁLHANGULAT BALATONI MÚZEUMOKBAN

>> JAPÁN, ÖRMÉNY, ÉSZT NAPOKAT SZÁLLÍT AZ OKTÓBER