A világ 5 pontja, ahol jó befektetés digitális nomádként élni


2023.09.03 - Balatonica
A világ 5 pontja, ahol jó befektetés digitális nomádként élni

A digitális nomádok ugye azok, akik úgy dolgoznak a laptop mellett, hogy közben utazgatnak is a nagyvilágban. Hatalmas bulinak tűnik, azonban van néhány praktikus kérdés, ami ünneprontó lehet. Elsőként: hova adóznak a nomádok? Íme öt ország, ahol nem vagy alig kell jövedelemadót befizetni helyben.




MONACO

A világ második legkisebb országa egy független városállam. Jövedelemadót egyáltalán nem kell fizetni, azonban súlyos előnyt jelent, ha eleve kitömött zsebekkel érkezünk, hiszen a hercegség valóban a gazdagok játszótere. Tehát javasoljuk, hogy a nulláról kezdők először utazgassanak néhány évet a listán szereplő alábbi helyek között, és csak utána telepedjenek át a mediterrán paradicsomba. Ha valaki azon töri a fejét, hogy Monacóba költözzön, úgy számoljon, hogy legalább félmillió eurót be kell fektetnie a helyi ingatlanokba vagy vállalkozásokba.

 

 

ANDORRA

Egy újabb hercegség, Európa legnagyobb törpeállama a Pireneusokban. Itt nem csak a jövedelemadó közelít a nullához, de nyereségi vagy örökösödési adót sem kell befizetni. A szabadtéri sportok (túrázás, síelés) iránti rajongás különös húzóerővel hat az ide látogatókra, mondjuk nagyon mást nincs is mit csinálni itt. A hosszabb távú letelepedéshez azonban egy nagyobb summát mégiscsak be kell szolgáltatni.

 

 

GRÚZIA

A Kaukázus kopár tájain valódi nomádoknak érezhetjük magunkat, a Fekete-tenger partján fekvő Grúzia azonban kulturálisan is izgalmas célpont. Az egyéni vállalkozások éves bevételéből mindössze 1 százaléknyi adóbefizetést várnak el, miáltal a start-upok ideális környezetét kívánják megteremteni. Az alacsony napi költségek és a vendégszerető helyiek ugyancsak maradásra késztetik a világutazókat.

 

 

PARAGUAY

A 6 milliós Paraguay valódi rejtett ékkő Dél-Amerikában, az egyetlen ország a térségben, amely kedvezményes hozzáféréssel rendelkezik az európai uniós piacokhoz. Az itt dolgozó külföldiektől mindössze 10 százalékos átalányadót szednek be, máskülönben hagynak békében dolgozni. Az egykori gyarmatállam izgalmas történelmi látnivalókkal, változatos természeti tájakkal és a technológiai piac helyi terjeszkedésével hívogat. 

 

 

URUGUAY

Nem is kell olyan sokat utaznunk déli irányba, hogy egy újabb rokonszenves országra leljünk turisztikailag és adózás szempontjából egyaránt. A gyönyörű óceánparti országban mindenképp a főváros, Montevideo legyen az üzleti tevékenységünk székhelye, ott ugyanis területi szabályozással a külföldről befolyó pénzeket adómentesítik. Az éghajlat egész évben kellemes, békésen és biztonságosan csordogál az élet, és állítólag még az egészségügy is jó formában van.

 

 

A digitális nomádok magyarországi adókötelezettségéről itt olvashattok részletesen.

 

Forrás: the travel.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> EGYRE TÖBB KÜLFÖLDI VÁLASZTJA A BALATONT

>> HELYEK VILÁGSZERTE, AHOL FIZETNEK, HOGY MARADJ