A Balaton festője új kiállítást kapott


2023.06.24 - Balatonica
lackó dezső múzeum

Remek időzítéssel, az idei Múzeumok Éjszakájára felújították a veszprémi Lackó Dezső Múzeumot és megnyitották benne a Balaton festőjének, Egry Józsefnek a születésnapi kiállítását. A 140. évfordulóra szimbolikusan 140 darab művet állítanak ki az október végéig nyitva tartó tárlaton.




A Veszprém vármegye történetét bemutató Lackó Dezső Múzeumot Medgyaszay István tervei alapján 1925-ben nyitották meg. 10 évvel később a múzeum szomszédságában létrejött az ország első vidéki skanzenje (egy kisnemesi lakóház mintájára), a Bakonyi Ház. Az EKF-évhez időzítve a múzeum főépülete teljes felújításon esett át. Az ünnepélyes átadáshoz kapcsolódik az új időszaki kiállítás, az Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi. A hétvégén különleges programokkal várják a látogatókat.

A Balaton festőjeként ismert Egry József 1916-ban, az első világháború háború során került a badacsonyi hadikórházba, ahol megismerkedett későbbi feleségével, Pauler Júliával. A háborút követően Keszthelyen, majd Badacsonyban élt és alkotott, de a teleket rendszerint a fővárosban töltötte. Az életmű Balatonhoz köthető szelete az atmoszférikus fényhatásokra épülő, könnyed, már-már légies festményekről és grafikákról ismert, amelyek témája legtöbbször a víz, a Balaton és az azt övező táj, az itt élő és dolgozó emberek.

 

 

A három termet megtöltő kiállítás azonban nem klasszikus életmű-tárlat. A festő két világháború között készült, érett műveit állítják ki főként. Fókuszban most is a balatoni képek állnak, de ez alkalommal melléjük kerülnek az Olaszországban tett két tanulmányút során, a tengerparton készült alkotások is. Erre korábban nem volt példa. Mivel Egry itáliai képeinek zöme már az 1930-as években közvetlenül magántulajdonba került, a kiállított művek egy része műgyűjtőktől kölcsönzött alkotás. A tárlat törzsanyagát számos budapesti és vidéki múzeum gyűjteményében, elsősorban raktárakban őrzött művek adják.

A kiállításhoz egészen rendkívüli módon egy hangjáték-sorozatot is forgattak, ami a múzeum YouTube csatornáján visszahallgatható. A hiánypótló hanganyag a festővel készült egykori interjúkat és Nyáry Krisztián Egry Józsefről és Pauler Juliskáról szóló írását dolgozza fel, öt epizódban.

A Múzeum Éjszakájára összeállított programok között a Snétberger Alapítvány fiatal tehetségei adnak koncertre, a Langaléta Garabonciások gólyalábas cirkuszi műsorral készülnek, a Kabóca Bábszínház Egérparádét mutat be, valamint Nyári Krisztián is tart tárlatvezetést.

 

Forrás: ldm.hu / kultura.hu, Fotó: Lackó Dezső Múzeum Facebook

KAPCSOLÓDÓ

>> RITKA 500 ÉVES KINCSLELETET ÁSTAK ELŐ

>> MI IGAZ A BALATON MESÉIBŐL?