A Balaton-átúszás tízparancsolata


2022.07.20 - Balatonica
A Balaton-átúszás tízparancsolata

A közelgő Balaton-átúszás előtt szívleljük meg a felkészítő edzésprogram kidolgozójának, Garas Attila triatlon edzőnek jótanácsait.




Július 23-án rendezik a 40. Lidl Balaton-átúszást, melynek kapcsán már beszélgettünk Garas Attila triatlonedzővel, aki kidolgozta az átúszásra felkészítő edzésprogramot. Most 10 jótánocs oszt meg velünk a verseny előtt. 

1. Ne félj a víztől, de tiszteld azt! Folyamatos mozgásra lesz szükséged. Itt van hullámzás, szél, de könnyen meg lehet szokni! 
2. Az iram öl meg, nem a táv… válassz olyan tempót amivel biztosan célba érsz! Inkább lassabban ússz mint görcsökkel tele! 
3. Az utolsó napok már a pihenésről szóljanak. Töltsd fel a szénhidrát raktáraidat, szükség lesz rájuk, utolsó étkezésed az átúszás előtt két órával legyen! Az utolsó órában még egy rostokban gazdag energiaszelet jól jön! 
4. Igyál sokat, legyél hidratált a rajtban! 
5. Tájékozódj, figyeld folyamatosan merre úszol!  
6. A legbiztonságosabb úszásnemed használd. Vész esetén váltogathatod azokat, de törekedj hogy minél kevesebbszer legyen váltás! 
7. Ne pánikolj, ha valami gáz van fordulj hátra, és ússz ki egyik hajóhoz. Nagyon sűrű a biztosítás, érezd magad biztonságban! 
8.  Kend be magad, mert a nap könnyen megégeti a vállad! 
9. Az úszóruhád a legkényelmesebb legyen, a kidörzsölési helyekre használj vazeli
10. Élvezd az egészet! 

Forrás: www.facebook.com/balatonatuszas/

Borítókép: balaton-atuszas.hu / Zákány Gergő