6+1 karácsonyi gyerekkönyv


2023.12.11 - Balatonica
kislány olvas könyveket ágyon fekve

Sokat ér egy okos tanács, frissen jó a mákos kalács. A legtöbb bölcsességünk, a humorra való fogékonyságunk, a közös tudáskincsünk, a képzelőerőnk nagyrészt a történetekből, a könyvekből ered. A következő összeállításban olyan címeket ajánlunk, amelyek segíthetnek elmélyíteni a karácsonyi élményeket.




BÖLCSISEKNEK

1: Karácsonyi böngésző

Amerre csak nézünk, mindenki a karácsonyra készül. A művelődési házban az adventi előadásra próbál a zenekar, a gyerekek a pásztorjátékra készülnek. Az óvodában díszeket készítenek, a városban felkerül a házakra a fénylő égősor. Ebben a böngészőben az adventi készülődés és a karácsonyi éj időszakát lapozgathatjuk végig. Kőszeghy Csilla rajzaival. (Naphegy Kiadó)

2: Mérkezett a Mikulás!

Merre jár a Mikulás? Várjuk meg együtt! A csodás hangulathoz a kötetben található mesén túl a hangmodul is hozzájárul. Nyomogathatjuk a gombokat, nevethetünk a Mikulással, meghallgathatunk egy karácsonyi dalt, és még ennél is több meglepetés vár a borító mögött! (Napraforgó Kiadó)

 

OVISOKNAK

3: Betlehemi mese

Egy kora decemberi napon az óvodából hazatérő Bencét izgatott sokadalom várja otthon: iskolás testvére, Hanna, és az osztálytársai épp betlehemi játékot próbálnak! Legnagyobb örömére a kisfiú is részt vehet az izgalmas eseményben: papírbetlehemet készíthet, sőt csatlakozhat a betlehemezőkhöz. Takács Viktória kedves története megismerteti a gyerekeket az egyik legszebb karácsonyváró népszokásunkkal, a betlehemezéssel, valamint az adventi időszak főbb tradícióival. (Scolar Kiadó)

4: Hóember a barátom

Bár korán sötétedik és sokat van hideg, a tél mégis számtalan csodát rejteget: a korcsolyázás, síelés, hógolyózás, szánkózás, hóemberépítés öröme nagyszerű közös élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az ebben a kötetben összegyűjtött tizenöt mese révén a kicsik bármikor újra átélhetik a tél nagyszerű pillanatait. (Napraforgó Kiadó)

 

KISISKOLÁSOKNAK

5: A kutya, akit Macskának hívnak és a Karácsony csodája

A finn költő, Tomi Kontio meséje. Karácsony este a kutya, akit Macskának hívnak, macska-barátja, aki Kutya névre hallgat, és az őszbe csavarodott szakállú apóka, akit ők csak Borznak szólítanak, a belváros utcáin kószál, és ámul-bámul, hová lett a nyüzsgés, honnan ez a csodálatos csend és nyugalom? Hazafelé kutyagolva aztán fúrni kezdi az oldalukat, hogy mások mivel tölthetik ezt a varázsos estét? Ahogy manóléptekkel az ablakok alatt lopakodnak, egy magányos kislányba botlanak. Vajon ő mit gondol a nagy szakállú bácsikáról és díszes kompániájáról? No és mi az, ami még a füstölt heringnél is csodálatosabb? (Koinónia Kiadó)

6: A karácsonyi felhő

Figyelem, figyelem! Különleges riasztás! A 458-as ajándékosztó karácsonyi felhőt veszély fenyegeti! Ha Franciska és kezdő angyalcsapata nem végez elsőként, a 458-as hamarosan esőfelhővé lesz minősítve. A felhőn alighanem egy krampuszcsapat is tartózkodik, akik megpróbálnak borsot törni az angyalok orra alá. Mindenki védje az ajándékokat - és a csokiját! Marék Veronika karácsonyi meséje tele van szeretettel, humorral, izgalommal, huncutsággal, valamint Szabó-Nyulász Melinda szívderítő rajzaival. (Móra Könyvkiadó)

 

GYEREKLELKŰ FELNŐTTEKNEK

+1 Csodaváró Karácsony

A kikapcsolódás tökéletes formája, felnőtteknek szóló színezőkönyv. Kreatív és türelmes gyerekeknek szintén ajánljuk, hogy megízlelhessék az alkotás örömét. (Kreatív Kiadó, Marosvásárhely)

 

Forrás: kultura.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> MIKULÁS FEKETE-FEHÉRBEN

>> MILYEN FILMEKET NÉZNEK A MAGYAROK A KARÁCSONYI IDŐSZAKBAN?