3+1 diós recept kezdő szakácsoknak


2023.05.17 - Balatonica
3+1 diós recept kezdő szakácsoknak

Ugyan nálunk hivatalosan szeptember-október a dió szezonja, a legegészségesebb csonthéjas világnapját május 17-én tartjuk. Kigyűjtöttünk nektek négy finom receptet, amelyet évszaktól függetlenül és komoly főzőtudomány híján is mindenki pillanatokon belül elkészíthet otthon.




Legalább 10 ezer éve fogyasztjuk; mértékkel ugyan, de jó a szívnek, az agynak és a csontoknak; jól párosítható sós és édes alapanyagokkal egyaránt; valamint a rágcsálók nagy kedvence. Na, mi lehet az? Hát naná, hogy a dió!

Szemezgessetek a mindmegette diós receptjei közül! Az alábbiak a mi kedvenc ajánlataink.

 

15 perces Waldorf-saláta

  1. Waldorf-saláta elkészítéséhez a szárzeller fásabb végeit levágjuk és kb. 0,5 cm-es karikákra vágjuk.
  2. Az almákat megmossuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük, apróra kockázzuk, citromlével savanyított vízbe dobjuk felhasználásig.
  3. Néhány diógerezdet félreteszünk a díszítéshez, a többit durvára vágjuk, a sajtot apróra felkockázzuk.
  4. A mártáshoz a tejszínt félkemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a majonézt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük. Az almát leszűrjük, a zellerrel, a vágott dióval és a sajttal együtt beleforgatjuk a mártásba, összekeverjük, legalább egy órára hűtőbe tesszük.
  5. Tálalásnál egy mélyebb tál aljára tesszük a megmosott és lecsepegtetett saláta leveleket, erre halmozzuk a salátakeveréket. Megszórjuk a félretett dióval.

 

 

Diós-sajtos tepsis csirkemell

  1. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, beletesszük a csíkokra vágott csirkemellszeleteket.
  2. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a bazsalikomot. Fehéredésig pirítjuk.
  3. A mascarponét elkeverjük a tejszínnel, ízesítjük a zúzott fokhagymával.
  4. A húst egy kisebb tepsibe tesszük, ráborítjuk a mascarponés-tejszínes keveréket, megszórjuk az apróra vágott dióval, a felszeletelt aszalt paradicsommal. Végül rátesszük a felkarikázott mozzarellát.
  5. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

 

 

Baracklekváros-diós linzerkarika

  1. A baracklekváros-diós linzerkarika tésztájához a hozzávalókat, a lisztet, a hideg vajat, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citrom és narancs lereszet héját, a sütőport, a sót és a tejfölt egy robotgép táljába tesszük, és gyorsan összegyúrjuk, majd fóliába tekerve hűvös helyen pihentetjük fél óráig.
  2. Ezután a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és kerek formára szaggatjuk. A korongok felének a közepére kis lyukat vágunk.
  3. A korongokra baracklekvárt teszünk, amire ráhelyezzük a lyukas formákat. Ezután megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk darabos dióval. Végül 180 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük. 

 

Krémes zabkása dióval és mazsolával

  1. Lassú tűzön megolvasztjuk a zsiradékot. Hozzátesszük a zabpelyhet, a vizet, a mazsolát és a felaprított diót. Felforraljuk, majd hozzáadjuk a vaníliát és a fahéjat is.
  2. Takarék lángon néhány perc alatt krémesre főzzük.
  3. Ízlés szerint nyers nádcukorral is ízesíthetjük. 

 

Forrás: mindmegette, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> PEKÁNDIÓS AZ ÉV BALATONI BEJGLIJE

>> GESZTENYÉBŐL VARÁZSOLT FINCSI DESSZERTEK