Történelmi felújítás a veszprémi várfalon


2022.11.29 - Balatonica
veszprém vára fekete-fehérben

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően egy újabb, évek óta elhanyagolt és leromlott állapotú épület újul meg a veszprémi vár tövében. A megszépült Ruttner-ház a tervek szerint szálláshelyeket ad majd, valamint új közösségi színtérre fog válni az egykor forgalmas Jókai utcában.




A veszprémi Ruttner-ház Ruttner János vaskereskedőhöz köthető, ő építtette át a korábbi földszintes házat U alakú emeletes lakóházzá az 1850-es években. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig a kereskedésének rendezte be. Az utca egyik legpatinásabb épületeként 1958 óta országos műemléki védettség alatt áll, de felújítása késett. Oldalszárnyakkal közrefogott függőfolyosós és lodzsás udvara, konzoldíszes kapuja, homlokzatdíszei a 2001-es értékesítés után évről-évre rosszabb állapotba kerültek. A ház az elmúlt időszak elhanyagoltsága után – belső ajtók nagy része tokostól, tokborítással együtt eltűnt; a várfalból fák nőttek ki, az udvar megközelíthetetlen volt az elburjánzott növényzettől – is megtartotta építészeti értékeit. A felújítás alapvető szempontja volt, hogy maradéktalanul megőrizze a külső homlokzat romantikus megformálását, megtartva a hangulatos udvar klasszicista jellegét

Mutatjuk a felújítás előtti állapotokat (veol.hu):

A megújuló Ruttner-házban a szintén felújítás alatt álló Várbörtön múzeumhoz kapcsolódó fogadótér és jegypénztár, valamint szállások és kávézó is helyet kap. Az emeleti szinten hat vendégszobában összesen 33 (pótágyakkal 36) szállóvendég helyezhető el. A szobák külön bejáratúak, egyenként és csoportosan is kiadhatóak, a hostel jelleg miatt a franciaágy mellett az emeletes ágyas kialakítás is helyet kapott az akadálymentes szoba mellett. A kávézó mellett reggeliztetőterem és belső terasz is helyet kapott, ami esetleges kisebb szabadtéri rendezvények lebonyolítására is alkalmas lehet.

A nettó 1,3 milliárd forintos beruházást a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásának köszönhető. A munkálatok idén decemberben fejeződnek be, az épület ekkor nyeri el végleges formáját, majd az ezt követő utómunkálatok, műszaki átadás-átvétel és próbaüzem után a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programév elején már birtokba vehetik a Ruttner-házat a veszprémiek és a városba látogatók.

 

Forrás: Veszprém-Balaton 2023, Fotó: Fortepan (Főfotó, 1968)

KAPCSOLÓDÓ

>> ÚJRANYITJA KAPUIT A HÓFEHÉR KASTÉLY

>> BALATONFÜREDEN RANDEVÚZNAK AZ ÉV HÁZAI