Tökös fesztivál Balatonalmádiban


2023.09.25 - Balatonica
dísztökök

Halloween ünnepe ugyan csak a hónap legvégén lesz, Balatonalmádi már október 14-én szombaton Tökfesztivált rendez, sokéves hagyomány szerint. Ráadásképp az elmúlt hétvégén még őszi várostakarítást is szerveztek, hogy kipucolt állapotban fogadhassák a vendégsereget.




A tökfaragás hagyománya nagyrészt az Egyesült Államokból ered, és a 19. század végére vezethető vissza, kezdetben karórépa helyettesítette a tököt. Maga a Halloween természetesen az ókori kelta kultúrához köthető, az ő újévünnepükhök (Samhain), amely a téli időszak kezdetét jelentette. A mára világszerte elterjedt halloweeni szokásokat az amerikai bevándorlók hozták magukkal, és az évek során fejlődtek azzá a jelmezes-dekorálós kavalkáddá, ami nálunk is dívik. Ugyanakkor önmagában a tökfaragás régen is szokásban volt magyarlakta területeken, általában disznó- vagy takarmánytökből készültek a töklámpák, amiket aztán ijesztgetésre használták. 

Balatonalmádiban, október 14-én rajtol a tökös készülődés. A Szent Erzsébet ligetben 15 órától tökfaragás, kézműves foglalkozások, édes és sós receptekből süteménysütő verseny várja az érdeklődőket. Lesz még mosógél készítés, gyerekkoncert, tombola, alkonytúra töklámpásokkal. A családbarát program este 19 óráig tart. 

Múlt hétvégén pedig a Honismereti és Városszépítő Kör, a Teljesebb Életért Egyesület és a Káptalanfüredi Fürdőegyesület összefogásában Őszi Várostakarítás zajlik Balatonalmádi 7 különböző pontján. A jövő hétvégére csillogni-villogni fog a város, főleg miután kikerültek a házak elé a tökös dekorációk.

 

 

Időközben Szőlőskislakon is megtartották 25. Töklámpás Fesztivált, illetve Fonyódon a I. Fonyódi Folklór Fesztivál részeként Tök Jó Napot tartottak.

 

Forrás: csodalatosbalaton.hu / delmagyar.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> DÍSZES TEMETŐK, MEGFAKULT EMLÉKEK

>> KÍSÉRTETJÁRTA RAJZFILMEK A HALLOWEEN HÉTVÉGÉRE