Titkos kert az Esterházy-kastélyban


2022.10.27 - Balatonica
sivatagi agavé kert

Restaurálják a balatonfüredi Esterházy-kastélyt. Ilyenkor mindenki abban bízik, hátha előkerül valami rejtett kincs a romok alól. Most pont ez történt: értékes falfestmény nyomait fedezték fel a kastély egykor legnagyobb termében. A felújítási munkák végére újra régi pompájában lesz látható a titokzatos kertet ábrázoló alkotás.




Balatonfüred reformkori városrészének legrégebbi műemlék épületét, a Szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres neobarokk Esterházy-kastélyt hosszas huzavona után végre felújítják. A látványos munka a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt program keretében zajlik. Ha egyszer kész lesz, a műemléképülethez kapcsolódva megépül egy 200 négyzetméteres látogatóközpont és rendezik az épület kertjét is. A nyaralástörténeti látogatóközpont kiállításokkal és vendéglátókkal egész évben várja majd az érdeklődőket.

A bontási munkák során bukkant fel az értékes falfestés, amely a későbbiekben látható lesz a felújított kastélyban. A festmény egy fantáziadús kertkompozíció, ahol egzotikus keleti növények (agavé, pálmafa, mangó) burjánzanak. A megrendelő, az egykori tulajdonos Esterházy Kázmér kancellár a kastélyba elzarándokoló színes vendégsereget igyekezett elbűvölni a nem mindennapi látvánnyal.

 

 

A fürdőtelep legmagasabb pontján álló nyaralóház alsó szintje 1783-ban épült, az emelet 1820-ban, amellyel a reformkori városrész legigényesebb épülete lett. Bár több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában volt, eredeti funkcióját, a méltóságteljes családi nyaralóház szerepét csak rövid ideig töltötte be. Volt vendéglő, 24 szobával rendelkező szálló, később a MÁV tisztviselők üdülőtelepe. 1944-től a Teleki Pál Tudományos Intézet egy részlege költözött be, itt volt az Államtudományi Intézet könyv- és térképtára, saját nyomdával. 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, majd sokáig munkásüdülőként használták. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban várta sorsát.

 

Forrás: balatonfured.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATONFÜREDEN RANDEVÚZNAK AZ ÉV HÁZAI

>> MÁR LEHET PÁLYÁZNI A BALATONFÜREDI QUASIMODO-KÖLTŐVERSENYRE