Tavaly rekord összegekért utazgattak külföldre a magyarok


2024.03.05 - Balatonica
repülő sivatag felhők

A központi statisztikai adatok szerint a magyar turisták minden eddiginél több pénzt költöttek külföldi utazásokra a tavalyi évben, egész pontosan 1585 milliárdot forintot. Emellett a külföldön töltött tartózkodási idő is 25%-kal nőtt az előző évekhez képest.




2023-ban csúcsot döntöttek a magyar utazók: a külföldön elköltött pénzösszeg 47 százalékkal meghaladta a 2022-es rekordot: 1585 milliárd forintot fordítottak turisztikai és egyéb termékek, illetve szolgáltatások vásárlására. A legtöbbet Ausztriában (267 milliárd) és Németországban (183 milliárd forint) költötték. Úgy tűnik, hogy aki a külföldi utazást választja, nem teheti meg, hogy spóroljon a kiadásokon. A költés megugrását ugyanis nagyban az árszínvonal emelkedése okozhatta.

A magyar állampolgárok 2023-ban 21,1 millió alkalommal utaztak külföldre, ahol 65,4 millió napot töltöttek el. Ez 17, illetve 25 százalékos növekedés 2022-hez képest, de még nem éri el a 2019-es év számait. Különösen a július-szeptemberi időszak sikerült jól. Az utolsó negyedévben azonban már nem bővült olyan mértékben az utazások száma, mint a nyári főszezonban. A téli szezonban átlagosan 3 napot töltöttek a magyarok külföldön. A KSH szerint továbbra is a szabadidős célú utazások jelentetik a legnagyobb húzóerőt.

 

Forrás: bank360.hu / telex.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> BALATONI SZÁLLODÁT VÁLASZTOTTAK AZ ÉV HOTELÉNEK

>> A TERMÁLVIZEK 5 NEMZETKÖZI FŐVÁROSA