Szárnyal az őszi turizmus a Balatonnál


2023.11.09 - Balatonica
hattyúk tó

A KSH adatai szerint idén szeptemberben a hazai turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el, ezáltal a vendégek száma 9,4, a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció.




A Világgazdaság beszámolója szerint a szeptemberi forgalom a turisztikai ügynökség adatai szerint rekorddöntő, meghaladja a pandémia előtti értéket. A külföldi vendégforgalom 57 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton volt, 13 százalékos részesedéssel. A vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése. 

Tavaly szeptemberhez képest az idei ősz első hónapjában közel 10 százalékkal többen fedezték fel Magyarország tájait. A főszezont idézte a szállodák közel 60 százalékos átlagos kapacitáskihasználtsága is. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 55 milliárd forint volt, ez folyó áron 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

A vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 3,9 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban. A belföldi vendégek 7,0 százalékkal kevesebb, a külföldiek 13 százalékkal több (17,4 millió, illetve 15,1 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken az első három negyedévben.

 

Forrás: vg.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÁLMODD ÚJRA AZ OTTHONOD AZ ŐSZI ERDŐ DÍSZEIVEL!

>> X. BAKONY EXPO AZ ERDŐK VÉDELMÉBEN