Rózsaszínbe borul a Balaton


2022.05.06 - Balatonica
Rózsaszínbe borul a Balaton

A 105. Giro d’Italia mezőnye május 8-án startol Kaposvárról, hogy megkezdje a kerékpárverseny utolsó magyarországi szakaszát. Nagykanizsán, Badacsonyon és Tihanyon át kerekeznek Balatonfüredig, a célba 17 óra körül érkeznek.




Előzmények

Eredetileg 2020-ban került volna sor a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny magyarországi rajtjára, és az akkori tervek szerint az első etap Budapesten egy időmérő futam lett volna, majd a második etapban Budapesttől Győrig haladt volna a mezőny, a harmadik szakaszban pedig Székesfehérvárról indulva a Balaton-felvidéken, Hévíz érintésével Zalakaroson át Nagykanizsán fejeződött volna be a verseny. Azonban a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a körverseny első három szakaszának megrendezését. Akkor még senki sem gondolta, hogy 2021-ben, amikor a szervezők bemutatták a 2022-es Giro d’Italia magyar szakaszait, már a halasztás is rózsaszínben tűnik fel.

Óriási nyertesei vagyunk az elmaradt versenynek” - nyilatkozta Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, utalva arra, hogy 2021-re olyan eredményesek lettek a magyar versenyzők, hogy többen is indulhatnak a 2022. évi megmérettetésen. 

Az eredeti útvonalak közül Győr végül azért esett ki, mert nem vállalta a feltételül szabott százmilliós útfelújítást. A balatoni régióban zajló útfelújításokból viszont vitathatatlanul profitál az esemény, mivel az Aszófő és Tihany közötti, 900 méteres szakasz teljesen megújult infrastruktúrával várja a versenyzőket.  

Az esemény hatalmas országimázs kampány is egyben, hiszen a napi öt órás televíziós közvetítés során a nézők a folyamatosan változó versenyhelyszíneknek köszönhetően Magyarországból több mint négyszáz km-t ismerhetnek meg világszerte. A rendezvény turizmusélénkítő hatása vitathatatlan, különösen a balatoni régió vonatkozásában, mivel a főszezon előtti attrakció a jövőre nézve is ráirányítja a figyelmet a fürdőzésen kívüli programlehetőségekre. Az esemény szervezője, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Kft. (NSÜ) a Balatonica kérdésére elmondta, hogy hosszú előkészítést követően született meg a döntés a helyszíneket illetően, a turisztikailag legvonzóbb országrészeket akarták bekapcsolni a versenybe, így esett a választás a meghirdetett etapokra. 


Forrás: girohungary2022.hu

Grande Partenza

A 105. Giro’d Italia ma, május 6-án startol Budapestről három szakasszal. A versenyen 22 csapat vesz részt, a három magyar induló Valter Attila (Groupama-FDJ), Peák Barnabás (Intarmarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter Erik (EOLO-Kometa). Az első, 195 km hosszú Budapest-Visegrád szakasz nemcsak Valter Attilának lesz hazai pálya, hiszen Fetter Erik is itt edz. A második 9,2 km hosszú budapesti szakasz szenzációja, hogy világörökségi helyszíneken halad át, és a díjátadó a Mátyás-templomnál lesz. A leghosszabb, 201 km hosszú etapra május 8-án, vasárnap kerül sor, Kaposvár és Balatonfüred között.  

A magyarországi szakasz hivatalos honlapja részletesen bemutatja az aktuális útvonalakat, útlezárásokat  és az érintett településeket is. 

A harmadik szakasz (Kaposvár – Nagykanizsa – Badacsony – Tihany – Balatonfüred) érintett települései: 
Nagybajom, Böhönye, Vése, Iharosberény, Pogányszentpéter, Galambok, Zalakaros, Nagyrada, Zalaapáti, Hévíz, Keszthely, Balatongyörök, Káptalantóti, Köveskál, Zánka, Aszófő.

Kaposvár. Forrás: girohungary2022.hu

Jó napot, jó szurkolást!

A harmadik napon a Nagy Rajt 12:25-kor indul a kaposvári Kossuth térről, de a sportbarátokat a Városligetben is remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőséggel várják a szervezők. Ezen a napon kerül megrendezésre ugyanis az első Kaposvári Sport és Művészeti Fesztivál is. A programok délelőtt 10 órától egészen 16 óráig tartanak majd. A nap folyamán bemutatkoznak a város sport- és művészeti egyesületei, társulatai, valamint kulturális intézményei. Mindannyian egy-egy sátorban lesznek megtalálhatóak a Városliget területén, ahol bemutató edzéseket tartanak, az edzők válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, sőt, akár ki is próbálhatják a különböző sportágakat a vállalkozó szellemű fiatalok, gyermekek. A látogatók emellett élsportolókkal is találkozhatnak a nap folyamán, a sportágak igyekeznek sztárvendégeket hívni. Itt lesz például az áprilisi budapesti birkózó Európa-bajnokságon aranyérmes Fritsch Róbert is.


Nagykanizsán a Giro d’Italia részhajrájában is aktivitások várják a látogatókat, többek között trükkös bringák bemutatása, kézműves foglalkozás gyerekeknek és retro biciklis kiállítás szerepel a programok között. A részhajrá célkapuja az Eötvös téren lesz.  

Zalakaros kétnapos fesztivállal készül a versenyre. A meghirdetett szurkolói ponton a Karos Korzón 8-án AirTrack bemutatót, sport- és egészségprogramokat, gyerek, ifjúsági tánc és kangoo bemutatót ígérnek a szervezők. 16:30-tól pedig indul a Hege Show a kétszeres Guinnes Világrekorder, 24-szeres Országos Bajnok Triál versenyző, Hegedűs Lászlóval

Hévíz is gazdag programokat kínál a szurkolóknak. Szurkolói pont a Festetics Fürdőház előtti sétányon lesz. A Tófürdőben május 8-án speciális GIRO jegy váltható, aminek része a part menti spinning edzés zenés aláfestéssel, beszélgetések a kerékpározásról kerékpárosokkal. A jegyek mellé koktél kupon is jár ajándékba. A verseny időszakában látványos út melletti spinninggel is készülnek az Ady utcai sétányon, rózsaszín pom-pom lányok szurkolnak majd, továbbá rózsaszínbe öltöztetett fák és egy Giro selfie pont is színesítik a helyszínt. Ráadásként, aki a bringás selfie pontnál fotót készít a verseny időszaka alatt, egy értékes rózsaszín kerékpárt is megnyerhet!

Keszthelyen a Festetics-kastély parkjában a szervezők az élő bicikli challenge 2022-re várják a szurkolókat, ahol a jelenlévők biciklialakzatban állva ünneplik a versenyt. Az eseményről tévés közvetítés is lesz.

Gyenesdiáson három minirendezvénnyel készülnek. Egyrészt a Diási Játékstrandon Kollár Balázs BMX flatland attrakciós kerékpáros bemutatót tart, illetve a vízen lesznek vitorlások, kajakosok és a SUP Yoga tornászok is. Másrészt a Körforgalom mellett a Gyenes Néptánc Együttes köszönti táncával a versenyzőket, továbbá a Regős prés környezetében egy Giro fotópontot alakítanak ki, ahol 14 órától szurkolói zászlókat osztanak. Harmadrészt a Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület tagjai a Mária szobornál búcsúztatják és lelkesítik a mezőnyt, ahova szeretettel várják a szurkolókat, tájékoztat a csodálatosbalaton.hu. 

A mezőny Badacsonytomajon várhatóan 15:56 körül halad át, itt a szurkolói zónában traktorpáholyból is lehet majd biztatni a versenyzőket.  


Balatonfüred. Forrás: girohungary2022.hu

Balatonfüreden egész nap zajlanak a szurkolói programok a Hotel Füred előtti téren. A Giro d’Italia szurkolói zónájában is kitelepülések és aktivitások várják a látogatókat, többek között VR-szemüveges kerékpáros állomás, arcfestés, kézműves foglalkozás és virágos fotófal. A Giro d’Italia – Nagy Rajt harmadik szakaszának befutójába várhatóan 17 óra körül érkeznek a versenymezőny legjobbjai. 

Az esemény szervezői a versennyel kapcsolatos információkat hivatalos honlapjukon folyamatosan frissítik. 

Borítókép: Giro Hungary 2022 facebook

 

Korábban a témában írodott cikkünk ide kattintva olvasható.