Ritka zenegépeket próbálhatunk ki Gyenesdiáson


2022.11.08 - Balatonica
majmos virágos verkli

Ma nyílik a gyenesdiási Surbi's hangszermúzeum. A hatszáz régi zenegépet felvonultató gyűjtemény Keszthelyről költözik új állandó helyszínére. A régi-új hangszer ritkaságokat nem csak nézni lehet, ki is próbálhatjuk őket.




Hansjörg Surber műgyűjtő és felesége Irina a mai nappal gyenesdiási otthonuk közelébe költöztették az egykor Keszthelyen működtetett, több mint 600 darabból álló hangszergyűjteményüket. Az új cím tehát: Gyenesdiás, Gödörházy u. 35.

A gyűjtemény egyes darabjait korábban számos nyári fesztiválon láthattuk, az idős pár szívesen turnézik velük a Balaton környéki településeken. Legutóbb idény nyáron a veszprémi Csurgó Malomban tartottak interaktív bemutatót. A likebalaton.hu akkori beszámolójából kiderült, hogy Hansjörg és Irina Surber tíz éve élnek Magyarországon. Az eredetileg villamosmérnökként dolgozó gyűjtő 12 éves kora óta gyarapítja a verklik számát. Mára hatszáz darab gyűlt össze a néhány centiméterestől a kisebb szobányi méretűig, azaz öt méter hosszú és három méter szélesig.

Akik belépnek az új múzeumba, felfedezhetik a mechanikus zenegépek világát azokból az időktől, amikor még nem volt rádió és lemezjátszó, egészen a múlt század ötvenes éveiig. A legrégebbi darab 1780-ból származik. A zenélő dobozok, gépzongorák, zenélő órák és kintornák mind gyönyörűen szólnak. Az alábbi német nyelvű riportban (még a keszthelyi évekből) picit belekóstolhatunk az élménybe.

 

Forrás: veol.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> LÉLEKSIMOGATÓ ZENÉK CSÍPŐS ŐSZI NAPOKRA

>> ESTI ZENÉK A TÖKÉLETES ELLAZULÁSHOZ