Nosztalgiafotók régi idők balatoni táborairól


2022.07.15 - Hegedüs Róbert
Nosztalgiafotók régi idők balatoni táborairól

A Balaton időtlensége megragadható a mesés táj, a klíma, az egyedi ízek és a hangulat felől, vagy a tóparthoz társított feledhetetlen közösségi élmények mentén ugyanúgy. A balatoni nyári táborok emléke képes összesűríteni mindezt, és minél távolabbról nézünk vissza, annál romantikusabb a kép. Az alábbiakban az elmúlt száz év táboréletéből elevenítünk fel különleges pillanatokat a Fortepan online fotóarchívumának gazdag képanyagából válogatva.




Siófok, 1920

Fortepan / Péchy László #75906

Az 1920-as év sok szempontból a balatoni üdültetés rajtvonala. Ahogy a fenti kép is sejteti, ekkor még nagyon szegényes körülmények fogadták a nyaralókat, különösen, ha azok nem az elit tagjai voltak. Az első világháború utáni években a magyarországi turizmus jóval szűkösebb földrajzi területre szorult vissza, így a Balaton jelentősége megsokszorozódott. Rengeteg fejlesztés indult a tó környékén, modernizálták a sportéletet és a gyógyüdülőket, bővítették a kulturális kínálatot. Ebben az időszakban vezették be a nyolcórás munkaidőt, ami alapvető életmódváltással járt, hiszen tömegek számára vált értelmezhetővé a szabadidő fogalma. Ünnepnapokon fürdővonatokat indítottak a fővárosból, turistaházak sokasága épült, megnyitottak az első szociális alapú gyermeküdülők. A folyamat az 1929-es fürdőtörvénnyel ért a csúcsra, onnantól központilag szabályozott lett minden további fejlesztés.

 

Balatonvilágos, 1937

Fortepan / Zádori Ferenc #121171

Balatonvilágos (a hozzá tartozó Aligával együtt) kiváló elhelyezkedése miatt a kezdetektől meghatározó pontja a tó turisztikai fejlődésének. A déli vasútvonal 1863-as megépítését követően nem sokkal önálló vasúti megállóhelyet kapott, szálloda és vendéglő épült. 1912-ben itt alakult meg a Balatoni Yacht Club, ami a vitorlássport népszerűsítésében mérföldkő lett. A két világháború közötti időszakra tehát már bejáratott üdülőcélpontnak számított. A képen a dunapataji leventék táborában zajlik ételosztás, a kortalan bográcsozásnak hála. A leventeintézmény az egész országra kiterjedt ifjúságnevelő szervezet volt a Horthy-korszakban, amikor is a katonaság bővítését korlátozta a trianoni békeszerződés. A leventéket 21 éves korukig kötelezték rendszeres testedzésre és hazafias oktatásra. Nyaranta két-három hetes táborokban folytatódott a kiképzés, és a jelek szerint akadtak felhőtlen pillanatok is.


Gödrös, 1943

Fortepan / Lissák Tivadar #72353

Gödrös településről legutóbb akkor hallhattunk, amikor 2020-ban megnyílt a felújított Tihany-Gödrös szabadstrand. Az eredetileg szőlőhegyi területet jó ideje üdülőtelepként hasznosítja Tihany. A képen a honvédség központi gépkocsijavító-műhelyének tanonc táborát láthatjuk, ahogy épp örömzenélnek a fiatalok. Kevesen tudják, hogy 1944 tavaszáig a Balaton egyfajta béke szigeteként nyitva állt a szerencsésebbek előtt, akik épp nem a fronton vagy munkatáborokban sínylődtek. Ugyanakkor viszonylagos biztonságban lehetett itt gyakorlatozni a hadsereg utánpótlásával is. Sőt, a francia szökevény foglyoknak Balatonbogláron külön átmeneti tábort működtettek, a beszámolók szerint meglehetősen barátságos körülmények közt. A háborús valóság tehát jelen volt, csak szelídebb köntösben. Legalábbis reméljük, hogy a pusztítás előtti utolsó víg napok valahogy így teltek. 

 

Zamárdi, 1950
Fortepan / Bauer Sándor #126885

Zamárdi jelenleg leginkább a Balaton Sound fesztiválról ismert, idegenforgalmi vonzereje azonban már az 1910-es évek óta fokozatosan nő. A déli partszakasz az 1950-es évektől különös figyelmet élvezett, az ifjúsági táborfejlesztések javát ide szervezték. Az Ifjú Gárda elnevezést a Szovjetuniótól kölcsönöztük, ahol óvodától kezdve lapkiadón át mozgalmi dalokig számtalan kezdeményezést hívtak így, az akkoriban szenzációnak számító szovjet regény, Az ifjú gárda nyomán (írta Fagyejev). Magyarországon az ifjúgárdisták a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) rendezvényeit voltak hivatottak biztosítani. 14 éves korban kezdődött a fiúk-lányok egyenruhás betanítása. A szervezet a katonai hierarchia logikája szerint épült fel, tagjaiból sokan a rendészeti szerveknél álltak munkába felnőttként. A képen látható vadóc gyerekek valószínűleg csak nyaralni jöttek az üdülőbe. 

 

Balatonfűzfő, 1958
Fortepan / Ungváry Rudolf #254934

Balatonfűzfő ipari jellegű településként élt a köztudatban évtizedeken át, főképp a vegyi- és papíripar regionális központjaként. Később az uszoda megnyitásával egyfajta sportközponttá is lett, amire már lényegesen könnyebb volt iskolai üdültetési programokat építeni. A képen szereplő diákok a Petrik Lajos Vegyipari Technikumból érkeztek (az iskola a mai napig ezen a néven működik Zuglóban), ők tehát Fűzfő összes jellegzetességéhez kapcsolódni tudtak a nyári tábor keretében. Érdekes megfigyelni, hogy a szakiskola hirtelen milyen sok lánynak adott továbbtanulási lehetőséget, és ezt szemmel láthatólag a középen csücsülő fiatalember sem bánja.

 

Alsóbélatelep, 1961
Fortepan, Inkey Tibor #120891

Alsóbélatelep Balatonfenyves és Fonyód közt található, szemben a Badacsonnyal, szabadstrandja jelenleg is sokak kedvenc fürdőzőhelye. A budapesti Eötvös Gimnázium sportos diákjai mintha épp elkerülnék az ütközést egy gyanútlanul napozó hölggyel. Ahogy az Eötvös tanulói évről évre Fenyvesre jártak, úgy minden iskola és munkahely bevett szokása lett bérelt helyekre visszajárni, először régről megmaradt táborhelyekre, utóbb egyre több újonnan épült üdülőtelepre. A kezdődő jólét jeleként úszik be a képbe a Taurus Gumiipari Vállalt által 1957-től gyártott ikonikus Palma matrac, amelyhez annak idején külön ragasztót és foltkészletet is mellékeltek, egyébként meg híresen jó minőségű termékfejlesztése lett ennek a korszaknak. 


Balatonföldvár, 1972

Fortepan / Bauer Sándor #112012

Balatonföldvár 1948-ban vált le Kőröshegy településről, utána rohamos fejlődésnek indult. A szállodák, éttermek és üzletek mellett szabadtéri mozi és színpad is nyílt. Csúcsszezonban nyaralók tömege lepte el a várost. A kép egy úgynevezett Express táborban készült. Az Express a fiatalok utazási irodája volt 1957 és 2007 között. Belföldi és külföldi tanulmányi kirándulásokat, valamint fiataloknak társasutazásokat, rendezvényeket szervezett. Balatonföldvár mellett a Velencei-tónál és a Dunakanyarban is modern szálláshelyek épültek a részükre, később külföldi kirendeltségekkel bővült a tevékenységük. Az Express fénykorában 40 saját autóbusz és közel 400 alkalmazott szolgálta a kiskorú vendéghad kényelmét.

 

Zánka, 1982

Fortepan / Magyar Rendőr #66869

A két utolsó kép a zánkai úttörővárosban készült. A központi úttörőtábor ötletét másfél évtized előkészítés után az 1969-es alapkőletétel betonozta be. Az ünnepélyes átadásra végül 1975-ben került sor, és talán az alapítókat is meglepve minden várakozáson felüli sikert hozott a projekt. Évente akár 25 ezer gyerek is megfordult Zánkán, jelentős részük a keleti blokk más országaiból, például Ázsiából vagy Afrikából érkezett. A cserkészmozgalom mintájára kiépült ifjúsági tömegszervezetben az általános iskola alsós évfolyamaira járók voltak a kisdobosok, a felsősök az úttörők, a náluk idősebbek az ifivezetők és az úttörővezetők (önkéntes pedagógusok). Zánka és környéke kiváló természeti adottságait manapság az Erzsébet-táborok diákközönsége vette birtokba, ugyan jóval szerényebb kapacitással. Az egykori zánkai nyarakat – hasonlóképp a többi rég elmúlt táborok emlékéhez – kizárólag az írásos beszámolók, a túlélők elbeszélései és a megsárgult fényképek őrzik a mának.

 

Zánka, 1983

Fortepan / Szalay Béla #187969

 

KAPCSOLÓDÓ
>> Fortepannal a Balaton körül