Négy kulturális bomba 2023-ra


2022.10.29 - Balatonica
2023 veb ekf

Kevesebb mint 100 nap múlva berobban a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. A visszaszámlálás hivatalosan is elkezdődött. A várakozás idejére bemutatjuk a számunkra legizgalmasabb négy kulturális projektet.




Hangvető – Interurban

Egy igazán izgalmas projektbe vágtak bele a Hangvető szervezői, amit egy puzzle kirakós darabjaiként is értelmezhetünk. Az Interurban névre keresztelt projektben nem kevesebb, mint 26 város kapcsolódik össze a zenén és más művészeti ágakon keresztül. Közös bennük, hogy voltak, illetve lesznek Európa kulturális fővárosai, vagy pedig az UNESCO – a zene városa cím büszke birtokosai, más esetben pedig partner- vagy testvérvárosi szinten kötődnek Veszprémhez. Weyer Balázs, a projekt szervezője úgy fogalmazott, egy nagy műholdként kell elképzelni a projektet, aminek a jeléből Veszprém kap is, valamint hozzá is ad. Így kapcsolódik össze a kultúra mezsgyéjén Veszprémmel többek közt Brno, Szkopje, Tirat-Carmel, Liverpool, Tartu, Nyitra, Rovaniemi, Bologna és még sokan mások.

 

Inota fesztivál

Ismeritek a 8-as főút mellett az inotai hőerőmű monumentális hűtőtornyait és épülettömbjeit? Az egykori hőerőmű bezárárása óta leginkább urbexesek célállomása, de néhány hollywoodi film forgatási helyszíne is volt már, ezeken kívül legfeljebb birkacsordák legelnek a területén. Ez változik meg 2023 augusztusában, hiszen az erőmű területe és épületei egy nagy zenei fesztiválnak, az Inota fesztiválnak adnak majd otthont. Formabontó és merész vállalkozás egy egykori ipari komplexum hasznosítását a kultúra vonalán elkezdeni, de a fesztivál szervezői éltek a kreativitásuk és az EKF adta lehetőségekkel. Augusztus 31. és szeptember 3. között hazai és nemzetközi fellépők érkeznek majd Inotára, elsősorban az elektronikus zene világából, akiknek szakmai workshopot is tartanak, esténként pedig a zenélésé lesz a főszerep.

 

Kőfeszt

Cseh Tamás halálának 10. évfordulóján, 2019-ben indult a Kőfeszt története. Az időzítés nem véletlen, hiszen a Balaton-felvidéki Kővágóörsön az ő szellemiségét próbálták megidézni egy zenei és kulturális fesztivál keretében, a nyugalom fesztiválján. Jövőre már 10 környékbeli település kapcsolódik be, odafigyelve, hogy a Kőfeszt megőrizze eredeti hangulatát és miliőjét. Csúri Ákos, a fesztivál létrehozójának megfogalmazása szerint az élő hagyományokat szeretnék bemutatni úgy, hogy az a külföldiek számára is érthető legyen. A 2023-as fesztivál idejéig a Kőfeszt nevezetű folkklubokban lehet családias hangulatban megtapasztalni a magyar és helyi kultúra sokszínűségét időről időre.

 

Tájtéka

A Kortárs Építészeti Központ egy rendkívül komplex kutatásba kezdett a Balaton-felvidéken, amelyben felkutatják és láthatóvá teszik a régió tájhasználatának jellegzetességeit, a példaértékű gyakorlatokat és a közösségek szerepét. A projekt során helyi közösségekkel dolgoznak együtt és a közös tapasztalatokból mintaprojekteket alakítanak majd ki. A gyakorlatban használható javaslatokat és eszköztárat készítenek itt élőknek, beköltözőknek és ide látogatóknak. Céljuk, hogy ezeken keresztül bemutassák és ötleteket adjanak arra, hogyan lehet ma kötődni egy történeti tájhoz, és egyben fenntartható és megújulni képes életmódokat és közösségi tájhasználati gyakorlatokat kialakítani. A Balaton-felvidék jellegzetes megoldásaiból összeállt gyűjtést, a Tájtékát 2023-ban különböző közösségi programokon keresztül mutatják majd be.

 

Forrás: vehir.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> PAJTA PROGRAM: HIÁNYPÓTLÓ KÖZÖSSÉGI TEREK

>> KUTATTÁK A BALATON-FELVIDÉKET: MESEFÁKRA ÉS SZŐRDILEMMÁRA BUKKANTAK