Mitől egészséges az alma?


2022.12.01 - Balatonica
öt alma faléceken őszi levelek

Gyerekkorunkból ismerős lehet, hogy minden nap egy alma az orvost távol tartja. A frappáns aforizma eredetije a 19. századi Wales-ből való, és láss csodát, a modern orvostudomány azóta is csak megerősíteni tudta a mondás igazát. Egész pontosan miért is egészséges az alma?




Vitaminforrás

Az alma tartalmaz A-vitamint, B-komplex-, illetve C-vitamint, káliumot, kalciumot, cinket, magnéziumot, fluort, jódot, foszfort, nátriumot, szelént, pektint és vasat. (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara)

 

Csökkenti a koleszterinszintet

Az almában bőségesen jelen lévő pektin egy természetes rost, amelynek segítségével a szerveztünkbe juttatott koleszterin kiürül a bélcsatornából, azaz nem szívódik fel. Ezáltal hosszabb távon csökkentjük a szívbetegségek és a szélütés kockázatát is. 

 

Segít a cukorbetegség megelőzésében

Rosttartalmának köszönhetően az alma glikémiás indexe (vércukoremelő adottsága) alacsony. Ez és magas flavonoid tartalmuk (zöldségekben megtalálható, jótékony hatású vegyület) együttesen hozzájárulhat az inzulinérzékenység csillapításához, ami fontos mind az elhízás, mind a cukorbetegség megelőzésében.

 

Támogatja a jobb emésztést

A fentebb említett pektin az anyagcserét javítja, savtartalma pedig a bélmozgást segítve könnyíti meg az emésztést. Továbbá a rendszeres almafogyaztás szabályozza a bél-mikrobiomot (a belünkben élő baktériumok rendszerét), azaz elkerülhetővé teszi a belek gyulladását, ami hosszabb távon megóv minket a rákos elváltozásoktól.

 

Erősíti a csontokat

A zölségek-gyümölcsök fogyasztása alapból a csontok egészségének javulásával jár. Az almára különösen igaz, hogy csökkenti a szervezetből elvesztett kalcium mennyiségét, és ezáltal javítja a csontok szilárdságát, növeli a csontsűrűséget.

 

Fehérebb fogakat eredményez

Az almafogyasztás serkenti a nyáltermelést a szájban, ezáltal segíthet megakadályozni a fogszuvasodást. Az almasav világosító hatása hatékony lehet a fogak elszíneződése ellen. (NAK)

 

 

Forrás: BBC Good Food, Fotók: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> SPORTOLJ FŐZÉSSEL ÉS KERTÉSZKEDÉSSEL!

>> VEGÁN ÉTREND: KINEK JÓ, KINEK NEM?