Milyen jeleket küld a Balaton?


2023.08.22 - Balatonica
mini szobor növény váza

Nádhajó flotta, algafröccs, művésztelep. Kinek mi jut erről eszébe? Augusztus utolsó hétvégéjén a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívják fel a figyelmet változatos programok: 25-én Tihanyban, 26-27-én az örvényesi szabadstrandon.




Augusztus utolsó hétvégéjén a Balaton aktuális ökológiai kihívásaira hívják fel a figyelmet változatos és mindenki által szabadon látogatható programokon. Augusztus 25-én Tihanyban nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és most először a Magyar Képzőművészeti Egyetem tihanyi művésztelepe is. Augusztus 26-27-én az örvényesi szabadstrand vízi bejárásokkal, algafröccsel, társasjáték bemutatóval, úszó kutatóállomással, strandkönyvtárral és gyermekprogramokkal várja a Balaton iránt érdeklődőket. Jelek egy szigetről címmel kiállítás és művészeti akciók színesítik a hétvége kínálatát. A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a PAD alapítvány szervezésében jön létre.

 

 

Az Ökológiai x Kulturális Hétvége keretein belül nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet augusztus 25-én, pénteken. A Balaton vízi- és környezettani kutatásával foglalkozó szakértők laborbejárásokon, beszélgetéseken és játékos programok keresztül mutatják be tevékenységüket. Megtudhatjuk, milyen őshonos és invazív fajok élnek a Balatonban, milyen éghajlatváltozási forgatókönyvekkel számolnak és hogy hogyan dolgozzák fel a tóról készült műholdfelvételeket.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) tihanyi művésztelepe is nyílt napot tart augusztus 25-én. Az első alkalommal megszervezett esemény célja, hogy a tihanyi lakosság és az odalátogatók számára láthatóvá és érzékelhetővé tegye, hogy a Balaton nemcsak az üdülés, hanem az környezeti szempontokat figyelembe vevő innovatív és kísérletező művészeti projektek helyszíne is. A Balaton Limnológiai Kutatóintézete és az MKE - Somogyi József Művésztelepe között vezetett sétát is tartanak a szervezők, melyre a helyszínen lehet jelentkezni.

 

 

Augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon fürdőzés közben minden érdeklődő megismerkedhet a Balaton aktuális ökológiai helyzetével és jövőjével. Kutatók és művészek mutatják be a tavon zajló ökológiai és vízrajzi folyamatokat, sulymot, algát és hínárt kóstolhatunk az erre kialakított bárban. Vízi bejárásokon is részt vehetünk a BALATORIUM nádhajó flottájával. Az idei Ökológiai x Kulturális Hétvégén egy egészen különleges kutatóállomás is várja a látogatókat: a strand vízterületén, egy úszó tutajon eszközök, műszerek sokaságát helyezzük el, hogy láthatóvá tegyük a strand körül zajló kisebb-nagyobb élőlényeket, természeti jelenségeket. Hidroszkóppal nézhetünk le a víz alá, periszkóppal láthatunk át a nádas felett, távcső hozza közel a nádas madarait, mikroszkóppal vizsgálhatjuk a vízi gerincteleneket. Műszerek segítenek nekünk, hogy a vízpart és a nádas mikroklímáját össze tudjuk hasonlítani, és így megismerkedjünk azokkal az élőlényekkel, akik rajtunk kívül a strandot használják.

Jelek egy szigetről címmel kiállítással és művészeti akciókkal is készülnek a szervezők, hiszen a BALATORIUM művészeti rezidenciaprogram alkotói az inváziós fajok, a tájhasználat, az algák témáin keresztül közelítik meg a Balaton élő rendszerét: műtárgyak, videók, installációk küldik a jeleket az átalakulóban lévő, szigetszerű élőhelyekről. A kiállítás keretében váratlan helyeken is felbukkannak majd a művészek munkái. Mátyási Péter nád installációját például Balatonfüred és Tihany között találhatják meg az arra járók. Az alkotás egy, az utat két oldalról szegélyező nádfal, mely utal arra, hogy az utazók épp egy egykori nádas területén haladnak át autóval, vagy kerékpárral. Az alkotó így hívja fel a figyelmet arra, hogy a Balaton nem ér véget a partvonalnál, hanem kiterjed a tó egész vízgyűjtő területére.

 

Forrás és fotók: Balatorium

KAPCSOLÓDÓ

>> HOGY KÉSZÜL A HÍNÁROS LÁNGOS ÉS AZ ALGÁS JÉGKÁSA?

>> TIZENKÉT ELŐADÓVAL MEGJELENT A BALATON HANGJAI ALBUM