Mi mindennel vár Veszprém a hosszú hétvégén?


2024.03.28 - Balatonica
festett tojások kék háttér

Szinte nyárias melegre számíthatunk a március végi hosszú hétvégén, így mindenkit arra bátorítunk, hogy mozduljon ki otthonról és fedezze fel, mit kínál a Balaton-régió örökös kulturális fővárosa, Veszprém!




Egzotikus állatok a Veszprémi Állatkertben

Természetesen húsvétkor a nyuszi a főszereplő, így a Veszprémi Állatkertben is találkozhatunk a kis tapsifülesekkel: a Kölyökdzsungelben nyuszisimogató várja a gyerekeket. Az állatkert állandó lakói is szívesen látják a vendégeket a hosszú hétvége minden napján és az időszakos földtörténeti kiállítás, valamint Magyarország legnagyobb dinoszaurusz parkja is látogatható ezeken a napokon. A közel egy hektáros Afrika szavanna játszótéren pedig 25 különböző játszóelem biztosítja a kisebb és nagyobb gyermekek önfeledt időtöltését.

 

Ünnepre hangoló - Haszkovó húsvét

Húsvéti hangulat vár mindenkit a Jutasi KözTér (lakótelepi közösségi tér) épületében is: lesz gyereksarok, arcfestés, bárki készíthet ékszereket, ajándéktárgyakat, kopogtatókat és húsvéti tojásokat, melyeket haza is lehet vinni. A rendezvény ingyenes. 

 

Húsvéti látványőrlés a Fenyves Malomban

A Fenyves Malomba érkező felfedezhetik a malom titokzatos világát, és közösen süthetnek kemencés langallót. Az látogatók szakértő vezetésével megismerhetik malom működését, a gabonafeldolgozás folyamatát és a frissen őrölt liszt készítésének varázsát. Mindezek mellett megtanulhatják a hagyományos kemencés sütés fortélyait és közösen készíthetnek ínycsiklandó húsvéti langallót.


Agyagtojás, agyagnyúl workshop a Tegulariumban

A húsvét a keresztény világ legnagyobb ünnepe, amelyhez számos régi világi népszokás és hagyomány is kötődik: ezek a tavasz megérkezése feletti örömmel, a természet megújhodásával és a termékenységgel vannak összefüggésben. Kapcsolódva e szellemi örökséghez, a Tegulariumban lehetőség lesz agyagtojás, agyagnyúl, agyagcsibe, agyagbárány és agyagkalács készítésére, de ha valaki téglát szeretne vetni és díszíteni, arra is módja lesz gyermeknek és felnőttnek egyaránt Kóródy László gyűjteménykezelő vezetésével.

 

Forrás: helloveb.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> ÍGY TERVEZZETEK A HÚSVÉTI ROKONJÁRÁSSAL!

>> HÚSVÉTI NYULADALOM SIÓFOK FŐTERÉN