Magyar mozipremier: sakkjátszma életre-halálra


2023.10.11 - Balatonica
régi sakkfigurák sakktábla

Egy sokak által vágyott kincs, egy sorsfordító sakkjátszma, egy, a szabadság felé robogó vonat: a Mesterjátszma november 9-től érkezik országszerte a mozikba. Az Akik maradtak rendezője, Tóth Barnabás váratlan fordulatokkal teli új pszichothrillerében Váradi Gergely, Hajduk Károly, Mácsai Pál, Péterfy Bori és Varga-Járó Sára játsszák a főszerepeket.




Csavaros pszichothrillerrel tér vissza a mozikba Tóth Barnabás, az Oscar-nevezett Akik maradtak rendezője. Stefan Zweig Sakknovellájának szabad adaptációja, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Mesterjátszma először szeptemberben mutatkozott be a nagyközönségnek, hiszen világpremierjét a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon tartotta, ahol rögtön közönségdíjat is nyert. A régóta várt filmet november 9-étől vetítik a hazai mozikban a JUNO11 Distribution forgalmazásában.

 

 

A történet szerint Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbálja elhagyni Magyarországot ‘56 novemberében. A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ, a szabad világ felé tartanak, melyek útját B-ből (Hajduk Károly), a katolikus papból a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nemcsak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét. A további fontos szerepekben Mácsai Pál, Péterfy Bori, Dóra Béla és Szirtes Ági láthatók.

 

 

KAPCSOLÓDÓ

>> MELYIK MAGYAR FILM VOLT IDÉN A LEGJOBB?

>> MEGVANNAK A MAGYAR MOZGÓKÉP FESZTIVÁL NYERTESEI