Ma lenne 80 éves Bujtor István


2022.05.05 - Balatonica
Ma lenne 80 éves Bujtor István

1942. május 5-én született az Ötvös Csöpi karakterét is megformáló színész, aki köztudottan imádta a vízisportokat és a Balatont. Emlékét többek között a balatonfüredi Vitorlás téren felállított szobra és a balatonszemesi filmfesztivál őrzi.




Gyerekkorában a nyarakat a balatonszemesi családi nyaralóban töltötte testvéreivel, Latinovits Zoltánnal és Frenreisz Károllyal. A víz itt vált természetes közegévé, olyannyira, hogy három évesen már tudott úszni. Édesanyaja, - a neves budapesti vendéglős, Gundel Károly lánya - Gundel Katalin versenyszerűen vitorlázott, így nem volt kérdés, hogy az óvodás korú Bujtor is vitorlázni kezd. Kezdetben egy csillaghajóval, majd egy 30-as cirkálóval nyert hétszer is bajnoki címet – derül ki egy 2007-ben vele készült interjúból, az Itthon van otthon magazinból.

Eltéphetetlen szálak kötnek a Balatonhoz, az ifjúságom, rengeteg élmény, a vitorlás- és a horgászkalandok a hasonló korú srácokból álló galerivel… A Balaton az életem része. Nem tudok betelni azzal, hogy minden percben más a víz színe, az ég kékje vagy épp a szürkéje, és a levegő illata.” - nyilatkozta tizenöt éve a magazinnak a színész.

Később a déli partot az északira cserélte a színész. Tihanyban, az Óvárban szeretett bele egy nádfedeles „dácsába” feleségével, Bujtor Judittal. Innen gyönyörködött a páratlan panorámában, és innen indította újtára a ma is élő Tihanyi Szabadtéri Játékok elnevezésű programsorozatot.

Örök nyugalomra Balatonszemesen helyezték 2009-ben. Egy évvel később, Szemesen hívták életre a Bujtor István Filmfesztivált, amelyen független és amatőr alkotók vesznek részt. A Fesztiválról korábban ebben a cikkben írtunk.

Emlékét őrzi a 2011-ben alapított Bujtor-gyűrű, amellyel a Veszprémi Petőfi Színház háttérmunkatársait ismerik el, valamint a 2013. május 5-én, születésének 71. évfordulóján Balatonfüreden, a Vitorlás téren felavatott egész alakos szobra. Farkas Ádám Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása kormányosként ábrázolja Bujtort a 30-as cirkáló hajón, a Rabonbánon. 

Borítókép: Pogány Madonna - NFI/Inkey Alice