Ma muszáj lesz cappuccinót inni


2022.11.09 - Balatonica
cappuccino és virágok

A cappuccino eszpresszó alapú kávéital, amely párolt tejhab hozzáadásával készül. Ha ügyesek vagyunk, a tejhabbal különféle kedves vagy vicces formákat rajzolhatunk a kávé tetejére. Valamiért - talán a nyirkos reggelek miatt - ma ünnepeljük a cappuccino-fogyasztás világnapját.




A cappuccino (kapucsínó) neve hallatán gyaníthatjuk, hogy olasz találmány a recept, azonban nem ilyen egyszerű a történet.

A legenda szerint a legelső cappuccinót egy olasz kapucinos szerzetes (a ferencesek egyik ága), bizonyos Marco d'Aviano készítette az 1683-as bécsi csata után. Mint nevezetes, az európai népek itt mértek hosszú idő után először döntő csapást az oszmán törökökre. Volt tehát mit ünnepelni. Az bizonyos, hogy az olaszok és az osztrákok összefogásával lett népszerű ital a cappuccino, de képtelenség visszavezetni, hogy kié az elsőbbség. 

Az 1800-as évek elejére a bécsi kapuziner a favorit az európai kávéházakban. Akkoriban kávé tejszín és cukor szerepeltek a receptben. Elképzelhető, hogy az ital színéről jutott eszébe az embereknek a név, hiszen a kapucinos szerzetesek kapucnis viselete igencsak hasonló meleg barna színű. A mai napig használatban van egyébként a cappuccino színkód, ami semmi mással össze nem téveszthető árnyalat.

1901-ben Luigi Bezzera olasz feltaláló ugyan benyújtotta az első szabadalmat egy eszpresszógépre, de még utána is csak néhány étterem tudott cappuccinót készíteni, mivel a gépek hatalmasak voltak és nem volt könnyű használni őket. A második világháború után azonban a technikai fejlesztések megkönnyítették az eszpresszógépek használatát, így a habos kávéitalok népszerűsége is azonnal kilőtt. 

Az Egyesült Államokban, azon belül is először Seattle városában a Starbucksnak köszönhetően lett nagy sláger a cappuccino. Ők aztán minden szezonban újabb ízesítéssel és díszítéssel variálják. Jellemzően karamellel, fahéjjal, gyömbérrel. A cappuccino-nap ötlete is az amerikaiaktól származik. Ti mikor és hol ittatátok életetek legjobb kapucsínóját?

Nézzétek meg, hogy készül az egyszerű változat:

Ugyanezen a napon az angolok a maguk pudingját ünnepelik. Hogy garantáltan jó élménnyel induljon a reggel: rendeljünk egy csésze cappuccinót és mellé valami könnyű (például citromos) puding desszertet. Máris találtunk rá okot, hogy ma miért keltünk ki az ágyból.

 

Forrás: National Today, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> GESZTENYÉBŐL VARÁZSOLT FINCSI DESSZERTEK

>> A KÁVÉZÁS A HOSSZÚ ÉLET KULCSA