Jön a népművészet országos hétvégéje!


2024.04.02 - Balatonica
színes fonalak

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva idén április 5. és 7. között tartják a XI. Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét. A Balaton környékén Pécselyen, Keszthelyen és Lesencefaluban is várják az érdeklődőket.




A rendezvényhez közel ötven népi kézműves alkotóház, műhelygaléria, nyitott műhely csatlakozott kézműves programokkal az ország minden tájáról, hogy a nagyszabású programsorozat három napján a mesterek a kézművesség varázslatos világába kalauzolják el a látogatókat.

A kézműves mesterségek között a látogatók megismerhetik és kipróbálhatják a szövést, a hímzést, csuhé, szalma gyékény-fonást, a nemezelést, bőrművességet, a kékfestést, a fazekasságot és a kovács mesterséget, vagy a mézeskalács készítést, csipkeverést, készíthetnek népi ékszereket nemezből, gyöngyből, bőrből vagy üvegből, de fából esztergált játékokat is.

Az egyes helyszíneken kiállításokkal, előadásokkal, mesterség és műhelybemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal és népi gasztronómiához köthető programokkal is várják az érdeklődőket országszerte. A rendezvény célja egyrészt az, hogy felhívja a figyelmet a népi kézművesség sokszínűségére, a tudásátadás fontosságára, másrészt, hogy ráirányítsa a figyelmet az országszerte működő népi kézműves műhelygalériákra, nyitott műhelyekre és kézműves alkotóházakra, amelyek a népművészet megőrzésének, tovább éltetésének letéteményesei és amelyek folyamatosan várják a népi kultúra iránt érdeklődőket programjaikkal.

 

Forrás: turizmus.hu / hirbalaton.hu, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> JÖN AZ ŐSZI VÁSÁR KAPOLCSON!

>> ÓRIÁSI FALFESTMÉNYEK KERÜLTEK KI VESZPRÉMI UTCAFALAKRA