Ezt a 6 magvat fogyaszd!


2024.02.29 - Balatonica
olajos magvak

A növényi eredetű élelmiszerek között egyre előkelőbb helyen szerepelnek az olajos magvak, lévén kitűnő forrásai az egészséges zsíroknak, ásványi anyagoknak és rostoknak. Segítünk választani közülük, különböző ismérvek alapján!




TÖKMAG

A tökmagnak diósan édes íze van, és általában pirítva fogyasztják, olyan ételek adalékaként, mint a pékáruk, saláták és túrókeverék. Kiváló forrásai a növényi alapú fehérjéknek és esszenciális ásványi anyagoknak, például magnéziumnak, réznek, cinknek és vasnak.

 

KENDERMAG

A kendermag a legtáplálóbb ehető magvak közé tartozik, egészséges zsírokat, rostot és számos alapvető vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a magnéziumot, a B6-ot és a cinket. A kendermag különösen hasznos lehet az agy és a szív egészséges működése szempontjából, ráadásul gazdag a stressz szabályozásához szükséges tápanyagokban.

 

CHIA MAG

A chia mag számos ásványi anyag, például magnézium, mangán és szelén kiváló forrása. Magas rosttartalmú hozzávalóként jótékonyan támogatja az emésztőrendszert. Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy a chia mag hozzáadása az étrendhez csökkentheti a vérnyomást és a vércukorszintet.

 

SZEZÁMMAG

A szezámmag lenyűgöző mennyiségű tápanyaggal bír, még kicsi adagokban is. Kutatások azt mutatják, hogy a szezámmag fogyasztása növelheti a vér antioxidáns szintjét, és csökkentheti a gyulladás és az oxidatív stressz markereit. A szezámmagból készült termékek, mint a tahini, hatékonynak bizonyultak a szívbetegségek kockázati tényezőinek, például a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésében.

 

LENMAG

Ezek a magvak olyasfajta jó rostforrást biztosítanak, ami támogathatja az emésztést. A lenmagról bebizonyosodott, hogy a székrekedés hatékony természetes gyógymódja, és a jótékony probiotikus baktériumok szaporodásának ösztönzésével támogathatja az egészségesebb bélkörnyezetet. Cukorbetegeknek is javasolni szokták a fogyasztását.

 

NAPRAFORGÓMAG

A napraforgómag számos vitamin forrása, de különösen magas az E-vitaminban, a rézben és a szelénben, amelyek mindegyike döntő szerepet játszik az egészségben, többek között a pajzsmirigy működését és a reproduktív funkciókat támogatják. A magvak fogyasztása az ásványi anyagokon kívül rost- és növényi fehérjeforrást is biztosít, mindkettő hozzájárulhat a jóllakottság érzéséhez evés után, és támogatja a testsúly fenntartását.

 

Forrás: health.com, Fotó: Unsplash

KAPCSOLÓDÓ

>> 3 KÍMÉLŐ RECEPT AZ ÜNNEPEK UTÁNRA

>> MAGBÖRZE: TUDÁSCSERE ÉS WORKSHOPOK BARNAGON